Stari Banovci: Dobar ulov na „Banovačkoj bućki“

Treća „Banovačka bućka“ okupila je 15 ekipa iz naše zemlje, ali i inostranstva. Ove godine učesnici su stigli čak i Amerike kako bi na starinski način, bućkanjem ulovili što većeg soma na Dunavu. Organizator „Banovačke bućke“ je Udruženje „Eko-ban“ iz Starih Banovaca uz pokroviteljstvo Opštine Stara Pazova i Turističke organizacije opštine Stara Pazova.

Legenda kaže da je još u pradavna vremena negde na velikim ruskim rekama uspostavljena komunikacija između čoveka i soma koji je tada obitavao isključivo u vodi. Somovi su oduvek bili cenjeni kao ukusan ulov, ali i zbog svoje opreznosti, jer ih je bilo teško uloviti, što i danas nije lako. Nekad je, pričaju stari alasi, sa obale neko pecao pomoću udice načinjene od životinjske kosti i nestrpljenje prekraćivao ujednačenim udarcima predmetom o površinu vode. Navodno, voda se ubrzo uskomešala i jedan som je progutao mamac sa udicom. Do danas nije objašnjen nagon somova da se dignu sa dna i krenu prema bućkanju na površini vode, niti to zašto jedino som od svih riba ne ostaje ravnodušan na zvuk sličan ratnim bubnjevima. Ali se očuvao, makar kroz manifestacije, ovakav način lova na soma. Jedna od njih je i „Banovačka bućka“.

Kako se bućka? Potrebni su čamac, poveća oštra udica vezana za kraj tankog jakog gajtana ili najlona debljine milimetra, opterećenog pri kraju (ispred udice) olovnim prstenovima, bućka, mamci i vreme bez vetra za avanturu na sredini reke.

Treća  međunarodna „Banovačka bućka“, pored takmičarskog, imala je i edukativni karakter. Svi zainteresovani,  od Irene Molnar iz NVO „Dunav“, mogli su da saznaju nešto više o kulturno- istorijskom nasleđu. Ona je koordinator projekta koji nosi naziv Kulturno nasleđe alasa i koji je za cilj imao da upozna učenike trećeg i četvrtog razreda beogradskih škola sa nematerijalnim i materijalnim kulturnim nasleđem alasa.

Kada su završeni edukacija i takmičenje, krenulo se sa merenjem ulova na ovogodišnjoj „Banovačkoj bućki“. Iako se lovilo po ekstremnim uslovima, organizatori kažu da su zadovoljni ulovom koji je iznosio ukupno 23 kilograma, ulovljeno je pet somova. Prvo mesto pripalo je ekipi iz Zemuna, drugo takođe takmičarima iz Zemuna, dok je treće mesto osvojila ekipa iz Mola. Najvećeg soma na takmičenju ulovila je drugoplasirana ekipa i on je bio težak nešto više od 8 kilograma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*