Jarak: Međunarodni plivački maraton “Jarak-Šabac”

Četrdesetosmi put plivači iz Srbije i okolnih zemalja zaplivali su na “Trci mira” dugoj 19 kilometara od sremskomitrovačkog sela Jarak do Šapca. Na Međunarodnom plivačkom maratonu “Jarak-Šabac” plivalo je  18 takmičara, među njima sedam devojaka.

Prvo mesto u muškoj kategoriji osvojio je Tamaš Farkaš iz Srbije, inače i favorit trke, a koji je na cilj na Starom gradu u Šapcu stigao za 2 sata 48 minuta i 54 sekunde. U ženskoj konkurenciji prvo mesto je osvojila  Čehinja Lenka Sterbova, preplivavši stazu  za 2 sata 59 minuta i 31 sekundu.

Tamaš Farkaš, pobednik , plivao je treći put na ovoj velikoj plivačkoj manifestaciji i bilo je za očekivati da će baš on zauzeti prvu poziciju. – Volim ovde da dođem, uvek je lepo, zanimljive su nagrade i organizacija je svaki put dobra- kaže Farkaš.  A nagradni fond od 4.200 evra podjednako je podeljen u muškoj i ženskoj konkurenciji, a organizatori su obezbedili i dodatnih 600 evra za najbolje domaće plivače.

Pobednica u ženskoj konkurenciji, Čehinja Lenka Sterbova, šesti put je isplivala ovaj maraton. Dva puta je osvajala prvo mesto, jednom treće, jednom četvrto.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Šabac u saradnji sa Mesnom zajednicom Jarak, a uz podršku grada Sremska Mitrovica.

Dragan Markićević, predsednik Saveta mesne zajednice Jarak, kaže da se nada da će naredna trka biti još bolje organizovana i da je saradnja sa Gradom  Šabac od izuzetnog značaja.

– Ovo je prilika da svake godine imamo goste iz inostranstva, što nama za selo mnogo znači, a tome u prilog govori da su Mesna zajednica i celo selo bili angažovani na pripremama – kaže predsednik.

Direktor Plivačkog maratona “Jarak-Šabac 2017” Vojislav Mijić, kaže da je trka bila uspešna, jer je i pored toga što više nije u međunarodnom kalendaru, zaplivalo 18 trkača.

-Imamo pet zemalja učesnika i 18 plivača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Češke i Rusije, što je dobar odziv, s obzirom na brojna svetska i državna takmičenja koja se odvijaju u ovom periodu.

A plivački maraton je veoma značajan za selo Jarak, jer je posvećen žrtvama krvavog marša iz 1941.godine. Žrtve su iz Šapca bile proterane i zatočene u ovom mitrovačkom selu, gde su im meštani pomagali , donosili hranu i vodu. U znak zahvalnosti, Šapčani su na ulazu u Jarak podigli spomen česmu.

Početku trke prisustvovali su i predstavnici Grada Sremska Mitrovica, koji je podržao manifestaciju, na čelu sa gradonačelnikom, Vladimirom Sanaderom.

– Očekujem da će pedeseta, jubilarna manifestacija biti još masovnija i što bolje organizovana kako bismo pokazali da odajemo počast svima koji su časno stradali za ovu zemlju. Ja se nadam da će narednih godina biti mnogo više plivača i da će, osim sportskog događaja, ovaj maraton prerasti i u zanimljivu turističku manifestaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*