Рађевина идеална и за рекреативни одмор

Последњих неколико година Општина Крупањ постала је веома атрактивна за развој и рекреативног туризма. О томе најбоље сведочи све већи број рекреативних ексурзија током којих ученици из целе Србије долазе у Рађевину, као и удружења и организација који се одлучују да своје радничке спортске игре одрже баш у овом месту. Поред тога из године у годину приметан је пораст посетилаца, љубитеља шетњи у природи, као и љубитеља адреналинских спортова.

 

 

Као идеално место за опуштање и рекреацију, али и одржавање радничких спортских игара Рађевину су препознали и сви Универзитети Војводине, Хидроцентрала Србије и ПИО Србије, који већ годинама истим поводом долазе у ову варошицу.

 

Према сведочењима бројних гостију сазнали смо да им итекако прија ушушканост самог градића, нестварна природа која га окружује, релативна близина свих спортско – рекреативних и угоститељских објеката, али понајвише пријатељски дух, због којег је Крупањ, како кажу, надалеко познат. У самом градићу места за опуштање и рекреацију има на претек.

Ту се налази прелепи паркић који лежи на ушћу Богоштице, Кржаве и Ликодре, а који је додатно обогаћен шаховским таблама. Љубитељима спорта на располагању је велики број отворених терена као и затворени и отворени базен. Поклоницима пешачења и здравих стилова живота на располагању је велики број уређених стаза.

 

– Крајем 2019. године покренули смо и пројекат уређења и обележавања бициклистичких, пешачких и гљиварских стаза дуж читаве територије општине. То је око 300 километара стаза које су мапиране и обележене што уједно младима представља и најинтересантнију туристичко пунуду – истиче члан Привременог органа општине Крупањ, Малден Стефановић.

 

 

Све стазе налазе се у једној апликацији, чувеној „Најдужа пијаца на свету“, у којој се највише издвајају стазе срца, малине и сљиве. Рута за обилазак Рађевине може се скенирати помоћу QР кода који се налази на инфо таблама, а помоћу којег добијате све неопходне информације почев од најлепших видиковаца, места са највише печурака до сеоских домаћинстава који продају органске производе. –

Како би употпунили рекреативну понуду Туристичко – спортска организација општине Крупањ набавила је 40 електробицикала који се изнајмљују у Турист инфо центру. На тај начин сви посетиоци, али и мештани имају прилике да пределе богате нетакнутом природом и културно – историјским наслеђем обиђу на један потпуно здрав начин – поручује директор ТСООК Дејан Михаиловић.

 

 

Поред туристичких водича, гостима су на располагању и бројни чланови гљиварских удружења са којима заједно можете обићи сва места богата гљивама, али и бројне видиковце на Борањи, Јагодњи и Соколским планинама. А када помињемо видиковце не можемо а да не споменемо чувену Перунику, која се налази у непосредној близини Спомен констурнице на Мачковом камену. Једно од најлепших места у општини Крупањ посетиоцима нуди чаробни поглед на долину, реку Дрину, Љубовију, али и савршено место за селфије. Да овде настају нестварно добре фотографије уверила нас је и екипа међународног рукометног кампа из Црне Горе.

 

– Видиковац и поглед који нуди је заиста прелеп. Крупањ и цела његова околина може се доиста похвалити подједнако лепом и аутентичном природом попут наше у Црној Гори. Ми тренери са децом традиционално сваке године долазимо овде и поред редовних тренинга водимо их и у обилазак културно историјских места – за наш портал каже Зорица Ђуровић, тренер РК Подгорица. Према Зорициним речима, историја за њих представља важан сегмент у животу, јер без прошлости нема ни будућности. За бројна историјска места и споменике знају још од школских дана када су учили српску историју, али су их на неке подсетили и туристички радници и локално становништво. Како је додала, важно је да се деца и млади упознају за свим догађајима који су обележили једну епоху, да дођу и поклоне се сенима славних предака, на шта их додатно афирмишу тренери који су их и довели у срце Рађевине.

 

 Рађев камен

Недалеко одавде наилази се резерват природе првог реда ,Данилова коса, који је од 2008. године под заштитом Републике Србије. Ту је и локалитет Шарена буква, која плени лепотом и шареноликим изгледом. У срцу шуме, која поседује стабла стара и преко 200 година, налази се и Ловачки дом, место где се ловци и планинари често окупљају како би се дружили или направили предах. Како кажу мештани Рађевине, Шарена буква има једну занимљиву причу из позадине, а то је да је она претеча данашњих апликација попут вибера, воцапа и месинџера.

– Назив локалитета Шарена буква, али и целог околног краја који носи исто име, настао је тако што су у нека давна времена, док су на овим просторима наше прабаке и прадеке чували стада оваца једни другима остављали поруке урезујући их на стаблима управо ових овде шарених букви. Зато ми данас и кажемо да је Шарена буква претеча данашњих друштвених мрежа – шаљиво беседи историчар Младен Стефановић.

 

 

Према његовим речима, траса преко Шарене букве изузетно је важна за туризам у Крупњу, првенствено као алпинистичка понуда, али и рекреативна. На планини Борањи налази се и излетиште Змајевац у чијој близини се налази рибњак, као и мали водопад на истоименој речици. На овом месту можете направити пикник уз свежу рибу или пак камповати окружени нетакнутом природом уз пријатне звуке воде. Због свега наведеног Змајевац представља оазу мира за све љубитеље природе.

 

 

У непосредној близини резервата налази се и такозвана Капетанова вода, локалитет посвећен капетану Петру Радојловићу, првом почасном грађанину Крупња и човеку који је покренуо одржавање познате манифестације овог краја, „Надметање за дукат“.

 

www.vidiksacera.rs