Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević u poseti inđijskoj opštini

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević posetio je Opštinu Inđija, gde je zajedno sa predsednikom Opštine Vladimirom Gakom, obišao radove na izgradnji komunalne infrastrukture, kao i poljoprivredna gazdinstva Aleksandra Konstadinovića u Beški i Siniše Lukača u Novim Karlovcima.

Reč je o projektima koje je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu finansijski podržao s ciljem da se, kako je dr Radojević istakao, doprinese poboljšanju života stanovništva i unapredi položaj individualnih poljoprivrednih gazdinstava, koja se bave intenzivnom proizvodnjom u ovoj sremskoj opštini.

Nakon obilaska završnih radova na izgradnji bunara B-25, investicije na kojoj se intenzivno radi kako bi fabrika vode u Inđiji bila u funkciji a vodosnabdevanje poboljšano, sekretar Radojević izjavio je da je, od samog formiranja ove Pokrajinske vlade, jedan od prioriteta u radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu bilo dodatno ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji AP Vojvodine.

„Posebno bih pohvalio agilnost Opštine Inđija, koja je imala spremne projekte čiji je cilj stabilno i kontinuirano snabdevanje vodom svih građana na njenoj teritoriji. Za ove četiri godine mi smo zajednički realizovali projekte vredne blizu 260 miliona dinara. U oblasti vodosnabdevanja imali smo šest projekata ukupne vrednosti 140 miliona dinara, u kojima je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu učestvovao sa 90 miliona dinara, a Opština Inđija sa 50 miliona“, kazao je Radojević i najavio dva nova projekta, za koja su potpisani ugovori početkom aprila. To je izgradnja nove baterije bunara B-22, čime će biti dodatno pojačan kapacitet, i nove crpne stanice za transport vode od Inđije do Beške. Time će biti omogućen transport vode i do Čortanovaca. Radojević je naglasio da je ovo izuzetno značajno, podsetivši na 2018. godinu, kada je takođe zajednički realizovana investicija poveznog cevovoda između Inđije i Beške. Sa izgradnjom crpne stanice, kako je resorni sekretar naglasio, taj projekat će biti kompletiran i u potpunosti stavljen u funkciju.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak podsetio je na veliki problem sa kojim se ova opština borila pre pet godina, a reč je o hemijsko-bakteriološki neispravnoj vodi.

„Iako kvalitet vode na teritoriji čitave Vojvodine nije sjajan, uz ogromnu podršku Sekretarijata došli smo do toga da smo uzorkovanjem, koje je radio Institut „Batut“, pokazali da je Inđija danas jedna od devet opština na teritoriji naše pokrajine koje imaju apsolutno ispravnu vodu za piće“, zaključio je Gak.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Inđiji Dragoljub Trifunović istakao je da je projekat bunara B -25 izuzetno važan i dodao da nakon njegovog završetka očekuje veći kapacitet vode na izvorištu. On je podsetio da ovaj projekat, vredan 28,8 miliona dinara, finansira Pokrajinski sekretarijat sa oko 20 miliona dinara, što je 70 odsto sredstava, a da je preostalih 30 odsto uložila Opština.

„Projekat je pred završetkom, ostalo je još malo građevinskih radova. Kao direktor Vodovoda izuzetno se radujem što ćemo dobiti nove količine vode i biti spremni za nastupajuću sezonu koja nas, kakva god bila, neće brinuti, jer ćemo vode imati u dovoljnim količinama“, istakao je Trifunović.

Na imanju Balkan Hazelunt u Beški u vlasništvu Aleksandra Konstadinovića, koji pod zasadom lešnika ima površinu od pet i po hektara, i koji je ovu intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju započeo zahvaljujući pokrajinskoj finansijskoj podršci, Radojević je istakao da je reč o savremenoj plantaži, koja predstavlja pravi primer kontinuirane saradnje poljoprivrednog gazdinstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

„U prethodne tri godine zajednički smo investirali u ovaj zasad blizu 6,5 miliona dinara. To je najbolja poruka svima koji žele da zasnuju svoju proizvodnju, kakve im mogućnosti stoje na raspolaganju ukoliko žele da se bave agro-biznisom i sebi i svojoj porodici obezbede egzistenciju“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu. On je naglasio činjenicu da su u prvom kvartalu ove godine realizovane gotovo sve najznačajnije mere agrarne politike. Potpisano je oko 1.150 ugovora ukupne vrednosti 1,6 milijardi dinara za investicije u poljoprivredna gazdinstva širom AP Vojvodine.

Dr Radojević je posebno naglasio da u Inđiji Sekretarijat ostvaruje saradnju sa Agencijom za ruralni razvoj što je rezultiralo time da za protekle četiri godine, zajednički sa poljoprivrednicima, bude investirano oko 500 miliona dinara. Od toga, najviše je uloženo u protivgradne mreže – oko 190 miliona, zatim u fizičku imovinu blizu 130 miliona i u sisteme za navodnjavanje 90 miliona dinara.

Vlasnik ovog imanja rekao nam je da je za njega podrška resornog sekretarijata bila od ogromne pomoći kada je reč o podizanju ograde i nabavci opreme za navodnjavanje. Konkurisao je i za savremenu mašinu za orezivanje i očekuje novu pomoć. Ono što je posebno istakao jeste da je procedura za podnošenje dokumentacije za ovaj vid podrške izuzetno pojednostavljena, te da se aplikanti brzo i lako mogu snaći.

На имању индивидуалног произвођача Синише Лукача у Новим Карловцима, који је уз помоћ Секретаријата набавио опрему за наводњавање и инвестирао у опрему за заштиту од временских непогода, др Радојевић је истакао да је реч о још једном пољопривредном газдинству које је у континуитету претходне три године било финансијски подржавано од Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Заједнички је инвестирано у воћњак, око шест милиона динара, а како је др Радојевић истакао, у овој општини највеће интересовање влада за средства намењена за подизање засада воћа под противградним мрежама. Он је истакао да је за претходне четири година на територији општине Инђија уложено око 500 милона динара у мала и средња пољопривредна газдинства. У овом периоду је око 1, 7 милијарди динара уложено у засаде под противградним мрежама и на тај начин сада је око нових 1.700 хектара у Војводини под мрежама. Секретар је апеловао да пољопривредници конкуришу за средства са овом наменом како би били конкурентнији на тржишту. Он је навео и то да је 3,6 милијарди динара уложено у набавку нових система и опреме за наводњавање, што значи да је сада 21.000 хектара нових површина под овим системима.

Домаћин Синиша Лукач, који поседује десет хектара засада под воћем, пре свега јабука, истакао је да је до сада користио све подстицаје у области воћарства, као и за механизацију јер без тога, како је нагласио, не би могао сам да заокружи инвестицију.

Извор: Биро за односе са јавношћу Владе АП Војводине

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*