Svetski dan bubrega obeležen pod sloganom „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“

U odeljenju dijalize mitrovačke Opšte bolnice danas je obeležen 11.mart – Svetski dan bubrega, pod sloganom „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 10% odrasle populacije danas boluje od nekog oblika bubrežne bolesti, te je neophodno ulagati dodatne napore u radu na prevenciji i ranom otkrivanju, jer se mnoge bolesti jedino tako mogu uspešno lečiti.

U našoj zemlji, zbog bolesti bubrega lekarima opšte prakse javi se,godišnje, u proseku, 22 000 osoba , a bolnički se leči njih 15 000, dok bitku sa bolestima bubrega izgubi blizu 1650 ljudi. Ukoliko se bolest ne otkrije na vreme i pređe u terminalno stanje, sprovodi se terapija hemodijalize ili se bubreg transplantira.

Simptomi koji mogu ukazati na bolesti bubrega, najčešće su: poremećaj pri mokrenju, otežano i bolno mokrenje, bol u predelu bubrega, vrtoglavica, malaksalost, gubitak apetita, a načini na koje možemo sprečiti bolest su: fizička aktivnost, unos tečnosti, redovna kontrola krvnog pritiska, zdrava ishrana, izbegavanje alkohola i duvana.

„Danas obeležavamo naš dan u nešto izmenjenim uslovima zbog epidemije korona virusom i odlučili smo da u odeljenju dijalize naše bolnice podelimo zaštitne maske svim pacijentima, kao i časopise i uputstva za dijalizu, naročito ona koja se tiču ishrane i venskog pristupa dijalizi“- rekla je Violeta Srbljanin, zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica i medicinska sestra u ovom odeljenju i dodala da zahvaljujući mobilnoj telefoniji, u ovim teškom vremenu uspevamo da prebrodimo krizu i budemo u stalnom kontaktu sa našim dragim prijateljima iz zemalja u regionu. Udruženje je posebno zahvalno osoblju odeljenja dijalize za mukotrpan i nesebičan rad sa povećanim brojem pacijenata koji se dijaliziraju.

Obeležavanju Svetskog dana bubrega prisustvovala je i glavna sestra mitrovačke Opšte bolnice Gordana Pavlović, istakavši tom prilikom da bolnica pruža maksimalnu pomoć i podršku kako onima koji se ovde dijaliziraju ( a to su pacijenti iz celog Srema), tako i lekarima i medicinskim sestrama, koji su u ovo vreme epidemije na tri fronta – i u crvenoj zoni, i u zelenoj zoni i u redovnom radu sa pacijentima na svom odeljenju.

„Ono što kao ustanova planiramo da uradimo, jeste pomoć u vidu kontinuirane medicinske edukacije za zaposlene, upućivanje na stručne simpozijume i seminare, nabavke neophodne savremene opreme i aparata, ali isto tako i povećanje broja stručnog kadra svih profila“ – izjavila je Gordana Pavlović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*