Saradnja građana i lokalne samouprave daje vidljive rezultate

I ove godine građani rumske opštine imali su priliku da učestvuju u odlučivanju o raspodeli dela sredstava iz opštinskog budžeta i to kroz projekat „Participativno budžetiranje“. Ovim projektom, na adekvatan način, svakom stanovniku rumske opštine, koji je za to zainteresovan, otvorena je mogućnost da direktno učestvuje u odlučivanju na koji način će se potrošiti sredstva iz opštinskog budžeta. Takođe, ovo je način da predstavnici lokalne vlasti otvoreno sarađuju sa građanima, osluškuju njihove probleme i predloge za rešenje istih. Na ovaj način se izgrađuje poverenje između građana i lokalne vlasti i doprinosi se transparentnosti poslovonja lokalne samouprave. Takođe, građani se podstiču da učestvuju u javnom odlučivanju i da iskazuju svoje mišljenje, kao i da akcenat postave na probleme koje smatraju prioritetnim u svom okruženju.

Od prvog do desetog septembra tekuće godine, građani Rume su mogli da predlažu projektne ideje koje će se finansirati iz lokalnog budžeta. Građani su svoje predloge mogli slati elektronskim putem ili ih ubaciti u kutije za prikupljanje predloga koje su bile postavljene na ukupno 18 lokacija u rumskoj opštini, odnosno u zgradama Opštinske uprave i u svim seoskim mesnim kancelarijama. Na ovaj način obezbeđeno je svim zainteresovanima u rumskoj opštini da predlože svoje ideje od lokalnog značaja. Nije postojalo ograničenje broja predloga, kao ni iznosi sredstava koje projektna ideja iziskuje, ali je uslov bio da svi građani imaju interesa od realizacije projektne ideje.

Nakon prikupljanja projektnih ideja, birale su se najbolje, koje su se našle na listi prioriteta. Građani su glasali za one za koje su smatrali da su najkreativnije i od najvećeg lokalnog značaja, a da su u nadležnosti lokalne samouprave. U najuži izbor ušlo je ukupno devet ideja, koje su stavljene na anketni list, a od njih građani su mogli da odaberu tri za koje su smatrali da je njihova realizacija bitna sugrađanima. Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa korona virusom, iako su bile postavljene kutije za direktno prikupljanje listića, ove godine je prednost data elektronskom popunjavanje anketnih listića uz poštovanje pravila popunjavanja i slanja istih, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Glasanje je ove godine bilo otvoreno do 27.10. a građani su birali tri od sledećih ponuđenih ideja:

  1. Uređenje „male fontane“ i prostora oko nje;
  2. Postavljanje senzorskih česmi sa vodom za piće na više lokacija;
  3. Pametne table za osnovne škole ( 4 gradske i 7 seoskih osnovnih škola);
  4. Postavljanje inkluzivnog igrališta kod objekta „Livade“ za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece;
  5. Uređenje drvoreda i povećanje obima zelenila ulica u Rumi;
  6. Uređenje Velikog parka ( popravka mobilijara i povećanje obima zelenila);
  7. Uređenje Borkovačke šume;
  8. Izgradnja pešačko-biciklističke staze Platičevo – Nikinci;
  9. Izgradnja pešačko-biciklističke staze Platičevo – Vitojevci.

Nakon sumiranja prikupljenih glasova, projektne ideje kojima je pružena najveća podrška biće realizovane sredstvima iz opštinskog budžeta tokom ove i iduće godine, ili u toku nekoliko narednih godina ukoliko ideja zahteva duži period realizacije i izvođenja radova.

Prema navedenim projektnim idejama koje su ušle u uži izbor, uočava se da su građanima trenutno prioriteti udobniji život, obrazovanje i slobodne aktivnosti dece, unapređenje i zaštita okruženja kao i sport, što je upravo ono na čemu se i u prethodnom periodu radilo i za čega je pružena finansijska podrška.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*