Infrastrukturnim radovima do udobnijeg i bezbednijeg života Rumljana

Za samo godinu dana u rumskoj opštini izvedeni su brojnui infrastrukturni radovi, koji su za cilj imali poboljšanje kvaliteta i udobnosti života stanovnika opštine, ali i olakšavanje svakodnevnog rada i kretanja. Pomenuti radovi finansirani su iz lokalne kase i izvođeni su u predviđenom roku. Radilo se na kompletnoj rekonstrukciji ulica, puteva, sportskih objekata, zgrada domova kulture…

U Rumi su trenutno aktuelni radovi na rekonstrukciji kraka Železničke ulice u gradu. Radi se o delu ulice koja vodi do zgrade Nacionalne službe za zapošljavanje i proteže se do budućeg Sportskog kompleksa „Gimnazijum“. Novi Sportski centar u svojoj ponudi će imati bazene, teniske terene, terene za mali i veliki fudbal, bovling staze i još mnoge druge sportske sadržaje. Radove na rekonstrukciji pomenutog kraka ulice, koji podrazumevaju kanalizacionu, vodovodnu, gasnu mrežu i završno asfaltiranje finansira  Opština Ruma, a predsednik opštine, Slađan Mančić, prilikom obilaska radova istakao je da je ovo dobar pokazatelj saradnje između grada i privatnika, koja će doprineti razvoju  sporta i sportskog turizma u Rumi.

Takođe, radovi na revitalizaciji dve veoma važne ulice u Rumi, 15.maj i 15. avgust, teku predviđenom dinamikom. Ovaj veliki projekat koji zajednički finansiraju AP Vojvodina i Opština Ruma, vredan je 320 miliona dinara, a radovi podrazumevaju kompletnu rekonstrukciju, kako nadzemnih, tako i podzemnih instalacija, parkinga i zelenih površina. Opština Ruma je od Pokrajine dobila 200 miliona dinara za rekonstrukciju ovih ulica, dok je iz opštinskog budžeta za tu namenu izdvojeno dodatnih 120 miliona. Ukupna dužina ulica koje se rekonstruišu, iznosi oko 3 kilometra, a planirani rok za završetak radova je jul naredne godine.

U okviru tekućeg održavanja putne infrastrukture tokom godine, odvijali su se i radovi na sanaciji dela ulice Veljko Dugošević. Mehanizacija je angažovana na uklanjanju starog sloja asfalta sa kolovoza, a radovima je obuhvaćen deo ulice koji se prostire između Ulice Orlovićeve i 27. oktobar. Ulica Veljko Dugošević je nakon pripremnih radova presvučena novim slojem asfalta širine 6 i 8 metara. Kompletnu rekonstrukciju centralnog gradskog jezgra upotpunili su i radovi na uređenju parking prostora iza Robne kuće.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Opština Ruma zajedničkim sredstvima finansirali su prošle godine projekat revitalizacije putne infrastrukture u gradu. Udruženim sredstvima urađena je rekonstrukcija Sremske ulice i Ulice Miloša Crnjanskog, vredna 68,5 miliona dinara, od čega je Pokrajina, odnosno Uprava za kapitalna ulaganja APV, izdvojila čak 50 miliona dinara. Zahvaljujući kompletnoj rekonstrukciji obe ulice su dobile novi asfalt, kvalitetniju vodovodnu i kanalizacionu mrežu, bolje uslove za bezbedniji saobraćaj, ali i mnogo lepši izgled.

Radovi su obuhvatili Ulicu Miloša Crnjanskog celom dužinom od oko 500 metara. Deo ulice, koji se naslanja na Gerontološki centar “Srem”, u dužini od 200 metara po prvi put je asfaltiran, dok je novim slojem asfalta presvučen i ostatak ulice, jer je postojeći kolovoz bio u lošem stanju. Uređeni su i kolski prilazi i zelene površine.Uporedo sa sanacijom putne infrastrukture u Ulici Miloša Crnjanskog, na drugom kraju Rume, odvijala se i kompleksna rekonstrukcija Sremske ulice, koja je podrazumevala obimne podzemne radove i proširenje samog kolovoza za 1,7 metara. Napravljen je novi vod kišne kanalizacije, vodovodne mreže. Projektom su obuhvaćene i sve ćuprije i pešačke staze, sa obe strane ulice.

Brinulo se o onima koji voze, ali i o onima koji čekaju prevoz. Pristojniji uslovi za sve putnike koji čekaju autobus ili taksi, omogućeni su i stanovnicima seoskih naselja. Nedavno je u rumskoj opštini postavljeno i 25 autobuskih stajališta. Projektom “Participativnog budžetiranja” obuhvaćeno je osam seoskih mesnih zajednica gde je postavljeno 21 autobusko stajalište, dok su četiri postavljena u samom gradu. Za ovaj posao iz budžeta je izdvojeno je blizu 10 miliona dinara. Sama cena stajališta je omogućila da sa prvobitno planiranih 12 stajališta, ipak bude realizovana postavka ukupno 25. Sva stajališta su uređena na sličan način, a nakon postavke same konstrukcije, usledilo je i postavljanje klupica, žardinjera i kanti za smeće.

Nisu zanemarena ni seoska naselja kada je upitanju putna infrastruktura. Tako su, na primer, izvođeni radovi u Hrtkovcima, Donjim Petrovcima, Nikincima, ali i drugim selima rumske opštine.

Oko 300 m novog asfalta, spojilo je Ulicu Nikole Tesle  sa Ulicom Cara Lazara u Hrtkovcima, a vrednost radova iznosi oko 2,5 miliona dinara. U Donjim Petrovcima, asflat je postavljen na prilazu seoskom groblju. Do tada je to bio letnji put, što je u velikoj meri otežavalo prilaz groblju, posebno tokom zimskog perioda. Put je sada dužine 450 metara, a širine 2,5 metara.  Radovi čija je vrednost 4 miliona i 300 hiljada dinara, finansirani su iz opštinskog budžeta.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*