Rivica: 21.Bostanijada

U iriškom selu Rivica održani su 21. Dani bostana i Festival folklora „Vojvođanska tradicija“, u organizaciji Zavičajnog društva „Fruškogorje“ (Rivica), uz podršku Mesne zajednice i Opštine Irig. Manifestaciju je otvorio Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig sa rečima da će opština i dalje podržavati rivičku Bostanijadu kao turistički i poljoprivredni  brend ovog kraja.

Prisutnima su se obratili i zahvalili Sava Odrovački, predsednik Zavičajnog društva „Fruškogorje“ (Rivica), Svetozar Antonijević, predsednika Saveta MZ Rivica, Stanko Pajić, predsednik KUD-a „Borivoje Ćirić Ture“.

rivica folklor

„Bostan je izgradio Rivicu, rekao je Svetozar Antonijević, predsednik Saveta mesne zajednice Rivica. sve spratne kuće, sva mehanizacija koja se i danas vozi je kupljena od bostana. Kamioni sa lubenicama i dinjama su odlazili u Bosnu i Hercegovinu, a vraćalo se sa džakovima para, prisećaju se Rivičani. Danas je drugačije, ali njeno veličanstvo lubenica uvek se slavi, pa tako i ove godine, ali i ubuduće.

Pobednici po kategorijama su:13669079_10209893477035548_5404022034182310831_n

  1. Najbrže pojedena lubenica – juniori Vukašin Jovičić (Rivica), seniori – gost iz Zemuna
  2. Najbrže duvanje u brašno – Milovan Milovanović (Rivica)
  3. Pucanje bičem – seniori Vasa Todorović (Pavlovci), veterani Nikola Puzić (Rivica)
  4. Najteža lubenica – Svetozar Brkić (Rivica) 17,570 g – džentlmenski je poklonio mladoj fotografkinji
  5. najbolji bostan – Žika Nešković (Rivica) prinos 3,2 vagona po jutru (vagon je 10 tona)
  6. najbolja štrudla od višanja – Ljiljana Cvejić (Rivica)

 

U revijalnom delu programa i Festivalu folklora učestvovali su : KUD „Borivoje Ćirić Ture“ (Rivica), KUD „Kraljevci“ (Kraljevci), KUD „Žarkovac“ (Žarkovac), KUD „Branko Radičević“ (Novi Banovci), KUD „Bora Stanković“ (Karavukovo), KUD „Seferin“ (Deronje), pesnici Radivoj Prokopljević Proka (Petrovčić) i Olivera Kotrljanović (Inđija) i aforističar Boško Marinković (Surčin).

Jedan od organizatora, Goran Eror napominje da je i ovogodišnja manifestacija uspešna, i da će se lubenica slaviti i naredne godine.

 

.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*