Pećinci: Prva generacija trgovaca potpisala ugovore

Juče su u zgradi Opštine Pećinci potpisani ugovori između devet učenika Srednje tehničke škole “Milenko Verkić Neša”, koji pohađaju obrazovni profil trgovac i preduzeća Luki komerc iz Pećinaca, o izvođenju praktične nastave tokom ove školske godine. Potpisivanju su prisustvovali, pored učenika, roditelja, predstavnika kompanije Luki komerc i Srednje tehničke škole, još i predstavnici pećinačke lokalne samouprave i Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga.

Dobrodošlicu je prisutnima poželela predsednica Privremenog organa Opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, koja je iskazala zadovoljstvo što se ovakvi programi realizuju u pećinačkoj opštini, kao i da je pećinačkoj lokalnoj samoupravi cilj da decu školuje za privrednike i posao, a ne za evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, i ujedno se zahvalila svima koji su doprineli da dualno obrazovanje zaživi u opštini Pećinci.

Pre potpisivanja ugovora predsednik Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga Đorđe Božić izneo je podatak da su se do sada 23 škole iz preko 20 gradova u Srbiji uključile u program dualnog sistema obrazovanja i da je blizu 600 učenika potpisalo ugovore, a prema najnovijim podacima preko 500 učenika tek treba da zaključe ugovore o obavljanju učeničke prakse u određenim kompanijama.

“Mi se nadamo da će se dualni sistem obrazovanja proširiti i na druge obrazovne profile neophodne našoj privredi koja će na taj način dobiti gotovog, obrazovanog radnika. Takođe, učenici stiču neophodno znanje u kompanijama u kojima obavljaju učeničku praksu, a dobijaju i određenu materijalnu nadoknadu za svoj rad“ – istakao je Božić.

Ispred kompanije Luki komerc ugovore je potpisao Aleksandar Jovičić, direktor maloprodaje, koji je tom prilikom istakao značaj dobre saradnje ove kompanije sa pećinačkom Tehničkom školom i njenim učenicima, kao i da se jučerašnjim potpisivanjem ugovora ta saradnja diže na viši nivo.

“Svih ovih godina učenici su kod nas mogli obavljati praktičnu nastavu i bilo nam je uvek drago da mlade, vredne ljude željne znanja i napredovanja uposlimo. Drago nam je da su se odlučili za našu kompaniju i da žele da budu deo naše porodice. Naravno, nakon školovanja uvek smo najboljima nudili ugovore za zaposlenje, a ujedno smo i nagrađivali najuspešnije učenike letovanjem u našem letovalištu u Herceg Novom. Mi ćemo nastaviti sa dobrom praksom da što bolje obučimo učenike za budući posao, ali nastavićemo i sa nagrađivanjem najuspešnijih učenika besplatnim letovanjem, dok će najbolji biti u prilici da se na kraju školovanja zaposle u našoj kompaniji” – istakao je Jovičić.

Direktorka Tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima Spomenka Rakić smatra da je budućnost školovanja u kooperativnom obrazovanju sa elementima dualnog sistema, jer se učenici obučavaju u realnom radnom okruženju gde stiču važne socijalne kompetencije i takozvani preduzetnički način razmišljanja i na taj način postaju spremni za poslove koji ih čekaju ali i motivisani da svojim idejama i inovacijama doprinesu kvalitetu proizvodnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*