OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – Obrazovanje odraslih i uloga andragoškog asistenta u njemu

Iako moderno doba pojedincu obrazovanje nameće kao preduslov za opstanak i normalno funkcionisanje u društvu, statistika pokazuje da je u našoj zemlji oko 15% stanovništva neobrazovano. Velik je procenat i onih koji imaju završenu samo osnovnu školu, što im otežava zaposlenje ili snalaženje u svetu savremenih informacionih tehnologija.

Država, svesna ovog problema, od 2014. godine, omogućila je školovanje odraslima u redovnom školskom sistemu. Kada kažemo „odraslima“, prema Zakonu o obrazovanju mislimo na osobe starije od 15 godina, koje stiču osnovno obrazovanje prema programu obrazovanja odraslih, lica starija od 17 godina koja pohađaju srednje obrazovanje prema planu i programu ovog obrazovanja i osobe starije od 18 godina obuhvaćene aktivnostima obrazovanja odraslih.

To u praksi znači da sve odrasle osobe koje se nisu školovale ili žele da nastave sa srednjim obrazovanjem u redovnom sistemu, to mogu da učine u školama koje sprovode ovaj program i na taj način sebi omoguće sticanje kvalifikacija i kompetencija neophodnih za zaposlenje ili lični razvoj.

Jedna od škola u Srbiji koje sprovode program Formalnog obrazovanja odraslih ili „Druge šanse“ kako se popularno naziva, jeste OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Rume. U ovoj školi odrasli mogu da steknu osnovno obrazovanje koje traje tri godine, a ostvaruje se u tri ciklusa. U prvom ciklusu osnovnog obrazovanja polaznici stiču osnove funkcionalne pismenosti, dok u drugom i trećem ciklusu usvajaju osnove opšteg obrazovanja.

Nastava je prilagođena polaznicima, kako bi im se proces obrazovanja što više približio i bio dostupniji. To znači da je nastava organizovana po blokovima gde jedan čas traje 30 minuta i to u večernjim satima kako bi svi polaznici, pored ličnih obaveza ili radnog vremena, mogli da stignu na predavanja.

Rad sa polaznicima u obrazovanju odraslih, zahteva odgovoran, stručan kadar, kakav ova škola ima. Nastavnici se neprekidno usavršavaju kako bi svoja znanja preneli polaznicima na inovativan, interesantan i njima blizak način. Animirati odraslu osobu da sedi u školskoj klupi, sriče slova, sabira, radi na računaru, pronalazi pojmove na geografskoj karti i mnogo toga drugog, nije lak posao i zahteva uz sve stručne kvalitete i veliko strpljenje i posvećenost.

Da bi se nastava usklađeno odvijala škola ima i andragoškog asistenta. Andragoški asistent organizuje i vodi obrazovne procese, vrši upis polaznika, pomaže im u prikupljanju dokumentacije, u prilagođavanju i mnogo toga drugog. Miloš Komlenac, andragoški asistent OŠ „Ivo Lola Ribar“, za naš portal kaže da je rad u obrazovanju odraslih za njega veliko i bitno profesionalno iskustvo.

„Na mestu andragoškog asistenta u školi sam od 2015. godine i za to vreme stekao sam raznovrsna iskustva u radu sa polaznicima. Jedan od mojih zadataka je da im pomognem da se adaptiraju, da im pružam savete i podršku tokom obrazovanja. Tako sa njima kroz vreme gradim prijateljski odnos “ , kaže Komlenac.

„Najlepši momenti u mom poslu su kada polaznici nastave sa obrazovanjem. Ipak, postoje i oni teži, kada polaznici suočeni sa finansijskim ili drugim teškoćama bivaju prinuđeni da napuste školu. Njima je diploma zaista bitna i prava je šteta kada se ne izbore za nju. Bitnije od diplome im je znanje koje jednom kad usvoje mogu dalje da primenjuju i razvijaju“, ističe andragoški asistent.

„Bitan deo njihovog obrazovanja su i veštine i znanja iz oblasti digitalne pismenosti. Ona im omogućavaju da se snalaze u svakodnevnim situacijama gde je telefon ili kompjuter neophodan, u informisanju ali i praktičnim situacijama kao što je elektronsko plaćanje računa“, dodao je Komlenac.

Obrazovanje odraslih je potvrda da je učenje proces koji traje tokom celog života i da za nova saznanja godine ne predstavljaju prepreku. Šta više, životno iskustvo polaznike „Druge šanse“ stavlja u školske klupe pokazujući da je znanje uslov kvalitetnijeg života.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*