OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – Elektrotehničar informacionih tehnologija

Po završetku srednje škole, veliki broj učenika u našoj zemlji se odlučuje za dalje obrazovanje na visokim školama i fakultetima. Ipak, velik je broj i onih koji se zaustavljaju na srednjoškolskom obrazovanju, pa već po izboru srednje stručne škole biraju svoj budući poziv. Pri izboru, svi učenici se vode svojim interesovanjima, ali i zakonom ponude i potražnje na tržištu rada. Napredak nauke i tehnologije uslovio je njeno prisustvo u gotovo svim segmentima poslovanja, pa se prirodno javila potreba za mladim stručnjacima koji će se baviti održavanjem informaciono-komunikacionih sistema.

Tako se javio i jedan od najmlađih obrazovnih profila u našoj zemlji. Započet je kao pilot-projekat da bi vrlo brzo našao svoje mesto u sistemu redovnog obrazovanja . U pianju je profil elektrotehničara informacionih tehnologija. Otvaranje ovog profila u tehničkim školama širom Srbije omogućio je osposobljavanje učenika za održavanje i kontrolu sigurnosti informacionih sistema, što u današnje vreme ima poseban značaj kada je u pitanju zaštita podataka. Učenici se prema planu i programu za ovaj profil obučavaju da postavljaju i održavaju operativni sistem računara, izrađuju desktop aplikacije kao i veb aplikacije i baze podataka.

Da bi po završetku četvorogodišnjeg obrazovanja učenik bio što kompetentniji za veliki broj praktičnih poslova, on uči i da samostalno sklapa računar i otklanja kvarove. Osim toga, po završetku srednje škole uspešno instalira i održava aplikacije za elektonsko poslovanje što je svakako nešto što modernim firmama treba.

Ipak, kako se svet nauke i tehnologije brzo razvija stalno usavršavanje i širenje znanja je neophodno i nakon završetka škole. U tu svrhu postoje brojni kursevi, predavanja ili stručna usavršavanja na koje šalju kompanije kojima je stalo do toga da imaju stručnjaka na koga u svakom momentu mogu da računaju.

Veliki je broj škola koje imaju ovaj profil u svom sistemu. Jedna od njih je ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša. Pored elektrotehničara informacionih tehnologija, ovde postoje i drugi bliski profili poput: lektrotehničar računara, elektrotehničar automatike, elektrotehničar elektronike, elektrotehničar energetike ili elektrotehničar za rashladne i termičke uređaje. Škola stalno unapređuje program koji učenici pohađaju, pa iz nje izlaze talentovani, obrazovani mladi ljudi željni dokazivanja. Slično je i u Tehničkoj školi u Zaječaru gde je profil elektrotehničar informacionih tehnologija dostupan od školske 2018/2019. godine. Iskustvo sa ovim obrazovnim profilom imaju i druge stručne škole u Srbiji koje prema statistici upisuju svake godine sve veći broj učenika.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*