OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – Elektronski udžbenici

Prema projektu „Digitalna učionica“ koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u školama u Srbiji, pored klasičnih, papirnih udžbenika u učionice su dospeli elektronski uđžbenici.

Elektronski ili digitalni udžbenici, kako ih još nazivaju, su savremeni nastavni materijal koji u drugim, evropskim zemljama nije novina, već sastavni deo modernog obrazovanja. To nije samo elektronski oblik postojećeg udžbenika u papirnoj formi, već je to svojevrsni paket za učenje sa bogatim vizuelnim i interaktivnim potencijalom. Ovakav udžbenik nudi mogućnošću linkovanja ka drugim internim i spoljnim sadržajima, podvlačenjem i ostavljanjem beležaka, kao i drugim naprednim funkcijama koje donosi nova tehnologija.

U zavisnosti od izdavača i tipa udžbenika, njima se može pristupati u potpunosti putem interneta ili se na internet mogu povezivati samo radi apdejtovanja, dok su inače dostupni i offline.

Ovakav tip udžbenika naišao je na odobravanje učenika, nastavnika i roditlja. Učenicima se nude bogati, prilagođeni sadržaji na moderan način koji je njima zanimljiv. Sa druge strane, nastavnici su zadovoljni jer ovakav tip udžbenika objedinjuje i priručnik za nastavnike, što im olakšava posao. Velika prednost digitalnih materijala za nastavnike jeste i to što se mogu stalno obogaćivati i puniti novim sadržajima. Materijali namenjeni učenicima prate školski plan i program i sadrže dvadeset raznovrsnih tipova zadataka. Svaki zadatak se automatski pregleda posle rešavanja, pa nastavnici i roditelji mogu da prate napredak svakog učenika. Materijal se može koristiti na različitim uređajima. Pored toga što roditelj može da prati napredak svog deteta, on može i da odahne, jer napokon pored zabave dete za kompjuterom pronalazi kvalitetan sadržaj koji mu pomaže u obrazovanju.

Osnovni preduslov da elektronski udžbenik zaživi u školi, jeste njena digitalna opremljenost, ali i obučenost nastavnika za rad sa digitalnim materijalom. Budući da su i u našoj zemlji najavljene ubrzana nabavka opreme i edukacija nastavnika, stiču se preduslovi za šire korišćenje digitalnih materijala, pa zato neke izdavaćke kuće u Srbiji već uveliko nude elektronske udžbenike za različite nivoe obrazovanja.

Upotreba elektronskog udžbenika može čak biti opravdana i sa stanovišta pedijatara i kiropraktičara. Naime, ovi stručnjaci tvrde da težina školskog ranca ne treba da prelazi 15% težine deteta. Naravno, svesni smo realnosti koja je daleko od preporučenog. Zbog toga dolazi do problema u držanju deteta ili razvoju kičme, Papirni udžbenici su teški, dok svi digitalni udžbenici stanu u jedan lagani tablet.

Bez obzira da li ste ljubitelj klasičnog ili elektronskog udžbenika, jasno je da moderno doba daje prednost drugom. Ipak, dok se ne steknu svi uslovi da elektronski udžbenik bude svima dostupan, još uvek ćemo u školskim klupama viđati udžbenike na koje smo navikli.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*