OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – Deca programeri

Deca programeri? Na prvi pogled zvuči preterano ambiciozno, ali projekat pod nazivom „Škole 21. veka“ pokazuje da za hrabre i vredne ništa nije nemoguće! Ovaj projekat je osmislila i sprovela organizacija „British Council“ a finansirala Vlada Uedinjenog Kraljevstva. Da je reč o ozbiljnom projektu govori i podatak da je u njega uloženo 10 miliona funti!

Program je uzeo veće razmere, pa je tako došao i do naših prostora. Pilot-projekat „Škole za 21. vek“ realizovan je u saradnji sa BBC-jevom Obrazovnom fondacijom „micro:bit“ tokom 2017. i 2018. godine. U njemu je učestvovalo 135 škola i 26.000 učenika širom Zapadnog Balkana. 

Cilj ovakvog projekta je da se milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina edukuje tako da razvija kritičko mišljenje i da efikasno rešava probleme koji se pred njih postavljaju. Naravno, akcenat je stavljen na usvajanje praktičnih veština programiranja i usavršavanje veština kroz programiranje fizičkih uređaja. Učenici imaju brojne mogućnosti da pokažu svoj talenat, inovativnost i kreativnost kako u svojoj zemlji tako i šire.

Naravno, ništa od ovog ne bi bilo moguće bez obučenih nastavnika koji projekat sprovode u delo. Tokom pilot-projekta obuku je prošlo 1180 nastavnika. Njihova obuka je posebno bila usmerena ka tome da kod učenika razviju kritičko mišljenje, nauče ga kako da reši problem i kako da programira mikro:bit uređaj. Da bi sve to bilo izvodljivo u okviru programa, svaka škola na Zapadnom Balkanu dobija određen broj mikro:bit uređaja – džepnih računara na kojima deca mogu da programiraju i koriste ih za rešavanje svakodnevnih problema iz raznih školskih predmeta. Ovaj uređaj omogućava učenicima da uče na atraktivan i interaktivan način.

Ovaj projekat je imao odjeka i u Srbiji. Pobednice pilot-projekta, ove godine u Srbiji su učenice iz OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca. Nina Gavrilović i Tijana Beljić su uspele da stvore izum koji bi mogao da pomogne učenicima sa posebnim potrebama kako u učionici tako i kod kuće. Koristeći micro:bit uređaje, devojčice su uspele da naprave alarmni sistem koji bi obavestio osoblje da je određena česma otvorena predugo. Uspele su da smanje školske račune za vodu i podigle su svest cele zajednice o autizmu.

Devojčicama je uručena i nagrada od strane međunarodne organizacije „British Council“ u vidu dva micro-bita, a škola je dobila posebno dizajniranu narukvicu kojom se komponuje muzika.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*