Nikinci: Spomen ploča na poklon

Andrea Husar, vajarka iz Mađarske
Andrea Husar, vajarka iz Mađarske

U Nikincima je svečano otkrivena spomen table na objektu mađarskog kulturno umetničkog društva “Petefi Šandor”, poklon mađarske umetnice Andree Husar. Ova umetnica je prilikom obilaska prostora nekadašnje Ausrtugarske obilazila i Nikince i poželela da ovom objektu da doprinosu u njegovoj prepoznatljivosti.

Nikinci su rumsko selo poznato po brojnom mađarskom stanovništvu, i kao takvo se našlo na ruti koju je obilazila Andrea Husar, diplomirana vajarka iz mađarskog grada Višegrad. Kaže da je prepoznala objekat KUD-a i reformatorsku crkvu kao mađarski stil, ali bez table koja obeležava o čemu se zapravo radi.

 

–  Zbog ljubaznih meštana i lepote zgrade odlučila sam da vam poklonim spomen tablu, kako bi svi meštani i posetioci znali oc kom objektu je reč, ali i da vam se zahvalim na lepim danima provedenim u NIkincima – kaže Andrea.

Ana Gudeljević, predsednika KUD “Petefi Šandor” kaže da objekat služi i za aktivnosti kud-a ali i za verske aktivnosti mađarskog stanovništva u ovom selu.

Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma napominje  da lokalna samouprava podržava sve aktivnosti nacionalnih manjina i da će u skladu sa programskim finansiranjem i sama doprineti revitalizaciji objekta u Nikincima starog preko 100 godina.Otkrivanje spomen ploče

Inače,spomen tabla na domu KUD “Petefi Šandor” delo je same donatorke Andree Husar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*