Дан ослобођења Руме у Другом светском рату

Свечаним пријемом у Градској кући у Руми почела је свечаност обележавања Дана ослобођења Руме у Другом светском рату. На данашњи дан пре 78 година Румљани су дочекали слободу након четири године тешке окупације, рекла је том приликом председница Општине Рума.

„Рума је у током Другог светског рата била јак центар непријатељског обруча. У Руми је постојала двојака окупаторска власт – немачка и усташка. Стога су у Руми током четири године биле концентрисане јаке непријатељске трупе. Током те четири године велики број Румљана је страдао стрељањем или одвођењем у логоре – у Руми који се налазио на месту некадашње синагоге  која је  1963. минирана, или у логор Тење код Осијека, Сајмиште, Јасеновац“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Осим што су страдали, Румљани су се одмах на почетку организовања Народно ослободилачке борбе прикључили овом покрету, те су ослобођење дочекали са радошћу и и сами у ослобођењу учестововали, а касније били подршка борцима у Сремском фронту.

„Грађани и борци Срема су страдали, поготово грађани, јер су сваки дан гледали смрти у очи. Они су били сви борци, јер свака кућа је била база за НОБ. Посебно да поручимо младим генерацијама да воле и цене своју државу и да никада не забораве оне који су донели слободу, а када је у питању ревизија историје ниакда нећемо дозволити да они који су чинили злочине и били на страни губитника, сада желе да буду победници“, изјавио је Јово Барошевић, председник СУБНОР-а Аутономне покрајине Војводине.

У Градској кући осим припадника Општинске организације СУБНОР-а у Руми, свечаности су присуствовали и представници Амбасаде Руске Федерације, Јеврејске заједнице у Србији, као и општинских организација Субнора из Брчког, Сребреника, Вуковара, Бијељине, Тополе, Вршца, Апатина, Сомбора, Шида, Инђије, Сремске Митривице, Јарка, Манђелоса, Лаћарка, Старе Пазове и Удружења ваздухопловаца Војводине.

„Наша је дужност да након ових 78 година указујемо на важност и значај ових борби, да спречимо ревизију историје, да не дозволимо да се овакво важни догађаји и борбе забораве. Да наша деца више и детаљније у школи  уче о НОБ – у, о борбама коју је наш српски народ водио за слободу своје земље. Стога смо и одлучили да ове године то обележавање подигнемо на један виши ниво“, навела је председница Ћирић. 

За допринос у развијању и осавремењавању традиција ослободилачких и одбрамбених радова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије председници Општине уручена је захвалница, а након тога делегације су положиле венце на спомен обележја на Градском гробљу у Руми и на месту некадашње синагоге.