Уређење Завичајног музеја Рума: Радови на адаптацији зграде и сталној поставци

У Завичајном музеју у Руми у току су велики радови на потупном уређењу, који подразумевају пресецање влаге, али и и уређење просторија, замене столарије, стављања нове фасаде, као и уређења подних облога, нових инсталација, поставка алармних и противпожарих система.

aleksandra ciric
Председница Општине Рума Александра Ћирић у обиласку Завичајног музеја Рума

Радове је обишла председница Општине Рума Александра Ћирић заједно са запосленима, а том приликом је истакнуто да ће овим радовима зграда испуњавати све услове за постојање сталне поставке.

„Мораћемо све заједно са стручњацима који процењују да ли можемо да малтеришемо зидове, да ли је довољно исушена влага. Већ почетком следеће године, на пролеће, ћемо позвати стручњаке да виде како тече процес исушења, а онда креће унутрања декорација, заједно са дизајнерима који су ангажовани на самом пројекту. Постављамо сталну поставку. Наручују се витрине, ради се осветљење, ради се све како би Рума имала да се подичи најсавременијом сталном поставком у Србији“, рекао је Урош Николић, кустос археолог Завичајног музеја Рума.

Према речима Николића, стална поставка садржаће предмете и причу о геолошкој прошлости Срема, затим археолошки део, историјски део, етнолошки и уметнички, као и део примењене уметности.

Збирка музеја биће употпуњена и проналасцима са новог археолошког локалитета Аџине њиве у близини Кленка где су завршена ископавања.

„Археолошка истраживања су завршена крајем јуна 2022. године. Целокупан материјал који је ископан на локалитету Аџине њиве у Кленку биће пренет у завичајни музеј Рума и бићедео сталне поставке, али и тематских изложби које ће радити на том самом материјалу, пошто је сав тај материјал толики колика је и целокупна археолошка збирка“, навео је Урош Николић, кустос археолог Завичајног музеја Рума. 

За време радова сви предмети из музеја пренети су у простор некадашње библиотеке, како се не би оштетили за време радова. Подсетимо зграду садашњег Завичајног музеја изградио је гроф Пејачевић пре 250 година, а ове године Музеј слави 60 година од оснивања.

Средства за адаптацију зграде и сталну поставку обезбедили су Општина Рума и Министарство културе.