„Чувари темеља“ у Ноћи музеја

Завичајни музеј Рума и ове године активно учествовује у манифестацији „Музеји за 10“. Због радова на санацији зграде музеја програми ће бити реализовани на различитим локацијама у граду, што симболично може бити повезано са темом овогодишње манифестације – МОЋ МУЗЕЈА. Манифестација ће се одржати од 14 до 20. маја, а посетиоце очекује веома интересантан програм. Програми: 1. ЧУВАРИ ТЕМЕЉА:

Вечерас је обеележена Европска ноћ музеја

Културно-историјска шетња кроз Главну улицу Руме и као чуваре темеља обилазак три значајна споменика у нашем граду.Скулптуре деде и унука са гуслама на згради некадашњег Дома ЈНА, а данас Градске библиотеке. Скулптуре су рађене по песми Ј. Ј. Змаја „Деда и унук“. Оне симболично приказују како се чува традиција и учвршћују темељи преношењем приче с колена на колено (с деде на унука), уз симболику гусли уз које су певане народне песме као усмено предање наше прошлости.

Споменик „Деца с књигом“ налази се у Малом парку у Руми, дело је Румљанке, Славке Петровић Средовић (1907 – 1978.) светски познате вајарке и медаљерке. Споменик који представља групу деце удубљену у читање књиге откупљен је 1955. године, после Славкине прве послератне изложбе одржане управо у Руми, у просторијама Градске библиотеке. Споменик „Јовану Јовановићу Змају“ испред истоимене школе.Сва три споменика представљају истинске ЧУВАРЕ ТЕМЕЉА

2. ЧУВАРИ ТЕМЕЉА: Етнолошка изложбауторак 17. мај у 18:00 часова, Велики хол Културног центра „Брана Црнчевић“у Руми

аутор: Јелена Арсеновић, виши кустос – етнолог

аутор фотографија: Јована Ђурковић

Етнолошку изложбу чине:– фотографије костима из збирке ЗМР– фотографије нематеријалног културног наслеђа („Вијање Божића“ и „Краљице“)– Фотографије из фундуса АНИП-а „Бранко Радичевић“ Рума

3. ЧУВАРИ ТЕМЕЉА: Радионице „Знаменити суграђани“понедељак- петак 16 – 20. мајарадионице у основним школама са децом старијег школског узраста (7. и 8. разред) под називом „Знаменити суграђани“.

Извор/ Завичајни музеј Рума

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*