Већа шанса за посао преко програма Националне службе за запошљавање

Beograd, 28. januara 2022.- Za aktivne mere zaposljavanja ove godine predvidjeno je 6,5 milijardi dinara, kojima ce biti obuhvaceno vise od 20.000 nezaposlenih, izjavila je danas ministarka za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Darija Kisic Tepavcevic. Ministarka Tepavcevic je potpisala sa direktorom Nacionalne sluzbe za zaposljavanje Zoranom Martinovicem sporazuma o ucinku ove sluzbe za 2022. godinu. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

У овој години, као и протеклих година, циљ Националне службе за запошљавње биће унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитал, укључивање младих људи, који излазе из система образовања,  као и могућност да незапослена лица  обуку „Пут до успешног предузетника“ похађају онлајн кроз платформу, која је обезбеђена од стране ГИЗ-а, преко глобалног програма Немачке развојне сарадње,  рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Он се захвалио министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарији Кисић Тепавчевић и ресорном министарству, на заједничком залагању у дефинисању годишњих активности НСЗ и подршци у реализацији истих.

„ Потписивањем овог Споразума и усвајањем Програма рада од стране Владе Републике Србије, стекли су се услови за почетак реализације једне од важнијих активности, а то је расписивање Јавних позива и конкурса, за спровођење програма запошљавања који ће бити расписани до краја јануара 2022. године „  навео је Мартиновић.

Јавни позиви, биће расписани тако да послодавци не морају достављати сву документацију лично, већ ће НСЗ из базе података и евиденције других службених органа, прибавити сама, објаснио је Мартиновић и посебно истакао повећане износе појединих субвенција и новчаних накнада.

Министарка Кисић Тепавчевић, након потписивања споразума, рекла је да се једана од важних активности односи на реализацију мера активне политике запошљавања, за шта је ове године обезбеђено 6,5 милијарди динара.

„Планирано је да се у мере активне политике запошљавања ове године укључи више од 20.000 незапослених, од којих је 2.285 особа са инвалидитетом“ навела је министарка.

Она је додала да су овогодишња средства за активне мере запошљавања веће од прошлогодишњих за 1,3 милијарде динара.

Додатних 102.850 незапослених лица (од којих је 5.215 особа са инвалидитетом) биће укључено у мере из система активног тражења посла.

Послодавцима и тражиоцима запослења све информације за учешће у мерама активне политике запошљавања, неопходна подршка,  подношење захтева према актуелним јавним позивима биће доступне путем више канала: непосредно, путем поште или електронским путем у надлежним филијалама Националне службе за запошљавање, сајта, као и путем званичне странице на друштвеној мрежи LinkedIn, како се наводи у саопштењу Националне службе за запошљавање.

Фотографија: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*