Tradicionalni Rumski vašar održaće se u februaru

Najpoznatiji vašar u Srbiji, Rumski, biće održan i u februaru uz poštovanje svih epidemioloških mera protiv virusa korona. Ova godina je za vašardžije dobro počela, imajući u vidu činjenicu da je u prošloj održano samo dva vašara, što se u svakom slučaju nepovoljno odrazilo i na poslovanje tamošnjeg Javnog preduzeća Komunalac koje upravlja vašarom, a gledajući i sa turističkog aspekta izgubljeno je mnogo, jer podaci pokazuju da za dva dana vašara Rumu poseti blizu 30 hiljada ljudi.

Rumski vašar ima tradiciju dugu tri veka, odnosno od kada je Marija Terezija Rumu proglasila trgovištem. Vašari se tada nisu održavali svakog meseca, ali vremenom je vašar postao potreba i mesto gde se sve kupovalo i prodavalo, ali i formirale cene. Godinama je vašar postao i kulturni brend Rume, kaže Branislava Konjević direktorica  Zavičajnog muzeja Ruma.

Dragan Panić direktor JP Komunalac koje upravlja vašarom kaže da je vašar veoma važan i u ekonomskom smislu za opštinu. Značajan prihod od zakupa tezgi i prodajnih mesta slije se u kasu preduzeća, ali to prošle godine nije bio slučaj jer su održana samo dva vašara.Vašar u Rumi je i turistički brend, kažu u Turističkoj organizaciji opštine. Poslednjih godina vašar počinje već svakog drugog u mesecu i traje dva dana, a za to vreme ga poseti blizu 30 hiljada ljudi, kaže Tatjana Došen direktorica TO Opštine Ruma. Ako je suditi po početku ove godine vašara će biti. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ali kako sada stvari stoje i pokazuje iskustvo od prošlog meseca nema razloga za otkazivanje najpoznatijeg vašara u zemlji. Jedino što će svi prodavci i kupci morati da poštuju propisane epidemiološke mere od strane kriznog štaba, kako drugog tako i trećeg februara, koliko vašar i traje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*