Višestruka korist od prečistača otpadnih voda u Rumi

Novoizgrađeni prečistač otpadnih voda, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo privrede Republike Srbije, od 1. marta je zvanično počeo sa radom. Smešten u Zapadnoj industrijskoj zoni namenjen pre svega kompaniji „Hačinson“, ali i drugim kompanijama koje imaju potrebu prečišćavanja otpadne vode, finansiran je od strane Ministarstvo privrede sa 100 miliona dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila skoro 20 miliona za izgradnju pristupnog puta ka prečistaču i neophodne kanalizacione i vodovodne mreže. Padove na trafostanici vredne blizu 8 miliona dinara Opština Ruma je zajedno sufinansirala sa Elektrodistribucijom.

U društvu predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, njegovih najbližih saradnika i načelnika Sremskog upravnog okruga Perice Gaković, prečistač je danas obišao državni sekretar u Ministrarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je imao priliku da se uveri da je za potrebe privrede, a u svrhu očuvanja životne sredine, izgrađeno moderno postrojenje sa naprednom tehnologijom.

Državni sekretar je ocenio da prečistač u Rumi, materijalni dokaz da stvari, kada ste posvećeni, odgovorni, držite datu reč mogu i treba da se završe, te da je korist od prečistača višestruka, jer će pored očuvanja životne sredine kompanija „Hačinson“, u kojoj radi 1.350 radnika, imati mogućnost da se nesmetano i relaksirano razvija i povećava proizvodnju.

Uručenje poklona

– Opština Ruma je opština sa kojom vredi sarađivati. Mi smo u partnerskom odnosu po ovom projektu još od 2015. godine. Ministarstvo privrede je za ovu svrhu opredelilo sto miliona dinara. Podsetiću vas da smo kroz podsticajna sredstva nešto malo manje od dva miliona evra opredelili investitoru „Hačinson“. Za pametne, racionalne i odgovorne stvari u Rumi ima sluha, država to ume da prepozna i mi ćemo u duhu takve politike takvih intencija dalje da se držimo. Zahvalio bih se investitorima na razumevanju na činjenici da poštuju naše potrebe da čuvamo životnu sredinu, da poštujemo standarde Evropske unije za koju smatramo da jednog dana trebamo da budemo njen član, rekao je Stevanović i dodao je Ruma u proteklih nekoliko godina postala lider kada su investicije u pitanju.

– Četiri investitora su došla sa kojima smo mi kroz podsticaje radili i sarađivali, vrednost projekata je preko 40 miliona evra, vrednost naših podsticaja je preko osam miliona evra i svaki uloženi evro kroz podsticaje koje je država ovde opredelila ispostavilo se da je zaista vredan i više nego što on to realno jeste. Ruma je sa začelja, kada govorimo o lestvici opština u Republici Srbiji, za jedan vrlo kratak period postala jedna od najozbiljnijih, najrazvijenijih opština u Srbiji. Ja verujem da će u vrlo kratkom periodu predsednik imati problem da nađe radnu snagu, izjavio je Stevanović i istakao da je Ruma opština ponos Republike Srbije, sa kojom Ministarstvo želi da sarađuje, jer vidi da to ima efekta.

Stevanović je napomenuo i da je država uložila mnogo sredstava i u razvijenje industrijske zone „Rumska petlja“, te da je mnoge projekte Opština Ruma sufinansirala što je jasan pokazatelj da je to snažna lokalna samouprava sa konsolidovanim javnim finansijama.

Obilazak prečistača

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je naglasio da ni ove investicije, kao ni svih ostalih, ne bi bilo da država nije pomogla i direktno učestvovala u realizaciji projekata, pre svega kroz subvencionisanje. Predsednik Mančić je kazao da je prečistač završen u roku, 22. januara, da je u februaru sprovedeno probno prečišćavanje otpadne vode, a od 1. marta on radi punim kapacitetom.

– Ugovor između našeg „Vodovoda“, koji upravlja prečistačem i kompanije „Hačinson“ je potpisan, od marta je krenulo prečišćavanje vode punim kapacitetom. Zahvaljujući tome naš opštinski budžet je u mnogome rasterećen. U protekle tri godine smo ukupno izdvojili oko 47 miliona dinara za odvoženje otpadne vode iz kompanije „Hačinson“, što smo radili posredstvom firme „Jakob Beker“. Sada je potpisan ugovor sa „Hačinsonom“ i određena je cena po kubiku prečišćene vode koju će ta kompanija sada nama plaćati. Sada tih 47 miliona možemo da usmerimo na druge stvari škole, vrtiće, putnu infrastrukturu, sport, poručio je Mančić i napomenuo da je „Hačinson“ u protekloj godini ostvario proizvode u vrednosti od 50 miliona evra plasirao na inostrano tržište.

U znak zahvalnosti na iskrenoj saradnji i finansijskoj podršci Ministarstva privrede, prvi čovek rumske opštine je državnom sekretaru Stevanoviću poklonio primerak monografije „Ruma u Sremu kićenom“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*