I Rumljani obeležili godišnjicu NATO agresije

Povodom 20. godišnjice agresije NATO alijanse na SR Jugoslaviju, Savez boraca Opštine Ruma organizovao je komemoraciju i polaganje venaca na spomen obeležje poginulim borcima ’90-99., na Gradskom groblju u Rumi. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave u Rumi, predstavnici Saveza boraca opštine Ruma kao i mnoge druge srodne organizacije i građani.

Tomislav Milić, predsednik SUBNOR-a Opštine Ruma istakao je da je varvarskim bombardovanjem jedne suverene države, tim bezumnim činom agresije temeljenim na propagandi zasnovanoj na lažima, grubo povređena povelja Ujedinjenih nacija i pogaženo međunarodno pravo. Milić je dodao da je naša obaveza kao naroda da ovaj dan, dokle god postojimo, obeležavamo i sećamo se nevinih žrtava.

Predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević konstatovao je da je NATO agresijom pre dve decenije pogažena istina, pravda i moral, te da su pogaženi svi oni principi na kojima treba da funkcioniše međunarodna zajednica.

– Postoje mnogi oni iz međunarodne zajednice koji žele da sve ono što se na ovom prostoru dešavalo padne u zaborav, još gore je što postoje oni koji žele da se ponašamo kao da se ništa nije desilo, a najgore je to što postoje i oni koji nalaze opravdanja za agresiju. Na nama je da se svake godine okupimo na ovom mestu, da složno iskažemo poštovanje prema svima onima koji položili živote za svoju otadžbinu. To moramo činiti i iz pijeteta prema žrtvama, ali i iz obaveze koju imamo prema generacijama koje dolaze i koje treba da neguju našu slobodarsku traciciju, rekao je Kovačević.

Kao i svake godine sveštvenstvo Srpske pravoslavne crkve u Rumi služilo je parastos žrtvama rata, a sa dužnim poštovanjem govoreno je i o sugrađanima koju su izgubili živote u toku NATO agresije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*