Šašinci: Najteža lubenica 24, 5 kilograma na 27. Bostanijadi

Proteklog vikenda u Šašincima je održana 27. Bostanijada. Najteža lubenica imala je 24,5 kilograma,  biran je i najukusniji  bećar paprikaš, najbolje postavljen Etno sto, a takmičilo se i u brzom jedenju lubenica. Sve ovo je organizovano u čast lubenice kojoj Šašinčani puno duguju, tako da su joj u centru sela podigli i spomenik.

Nisu Šašinčani zaboravili koliko duguju lubenici. Mnogi su od prodaje lubenica napravili nove kuće, kupili automobile, traktore išli na letovanje. I zbog toga već dvaseset sedam godina lubenici u čast organizuju ovu manifestaciju. Ove godine lubenica je dobro rodila, a u kvalitet ne treba sumnjati kaže Branislav Svilar iz Šašinaca. “Vreme je bilo izuzetno povoljno za lubenice. Dosta kiše, ali i sunca pa su dobro rodile. Imali smo sreću pa nas je grad zaobišao, tako da se nadamo i dobroj zaradi. Trenutna cena je oko 18 dinara za kilogram, što je zadovoljavajuće“, kaže Svilar.

Da su lubenice kvalitetne potvrdili su svi oni koji su za vikend bili u Šašincima. Jedan opd njih je i Novosađanin Milan Gutić, koji Bostanijadu ne propušta. “Ovde imam prijatelje i bostanijadu ne propuštam. Mogu vam reći da sladje nisma jeo. Šašinačke su najbolje“, zadovoljno priča Milan.

Najteža lubenica imala je 24,5 i doneta je iz Buđanovaca, a proizvođač je Vera Janković. Birana je i najbolja zaprega. Prvo mesto pripalo je Vladi Radovanoviću iz Bogatića. U Šašincima se pucalo bičem. Najbolji je bio Radovan Stević iz Dobanovaca, a organizovano je i takmičenje u brzom jedenju lubenica, gde je najspretniji bio gost sa Novog Zelanda Boris Selačko. U lupanju klepetušom najbolji je bio Novak Jelovac iz Kaća. Najbolji Etno sto imale su žene iz Laćarka, a članice udruženja „Višnja“ iz Grgurevaca su se potrudile da donesu stare sremačke specijalitete. Ukusne sremačke kolače donele su u Šašince i zene iz Klenka, Stejanovaca i Pećinaca. Specijalitet su bile i domaće krofne za koji je bila zaduženja Anđa Debeljački. Andja je članica Udruženja žena „Desanka Maksimović“ iz Šašinaca koje su i ove godine pomogle Bostanijadu. Njihova predsednica Mirjana Jelovac kaže da su zadoovljne kako je sve prošlo bez obzira na loše vreme.

Zadovoljni su i u mesnoj zajednici. Tradicija nije izostala, a Bostanijada je nešto što mora da se održi, kaže Nikola Milić, perdsednik Saveta mesne zajednice.

Koliko je Šašinčanima važna lubenica svedoči i spomenik u centru sela posvećen upravo bostanu i bostandžiji. Iako je ova tek završena, već se razmišlja o sledećoj, jer bostana će biti i dogodine kažu Šašinčani,  koji slove za jedne od najvećih proizvođača bostana u Sremu.

20160716_162415  konji2  Lubenice

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*