Salsa potiče iz Meksika, ali je u naše krajeve dosla preko Italije (pa se često mislii da i potiče iz nje) i Dalmacije gde je poznatija kao Šalša. Naravno najlepša je leti od svežeg, domaćeg povrća i začina. Zahvalna kao prilog mesu ili, kad je gušće spremljena (sos) kao dip za razna slana posluženja i grickalice.
Potrebno je:
2.glavice crnog luka
3-4 paradajza bez ljuske
2 čena belog luka
svez ili suv peršunovog lista
po ukusu so i biber
1 kašičica šećera
3-4 kašike maslinovog ulja (suncokretovo)
Priprema:
Sipati u šerpu ulje i kad se zagreje dodati očišćen i na rebarca isečen crni luk. Pržiti ga pa dodati malo soli i sitno iseckan crni luk. Dodati paradajz kome smo skinuli ljusku (uz pomoć vrele vode u koju ga potopimo 15-20 sekundi) i koga smo isekli na sitniju parčad
Ako koristite svež peršun staviti ga sa paradajzom (ja ovaj put nisam imala), a ako koristite suvi staviti ga pred kraj kuvanja. Dodati soli i bibera po ukusu. Krčkati 45-50 minuta. Pred sam kraj dodati šećer.
Ako želite da bude više kremasta kuvati salsu duže 1,5-2h. Kremasta kao sos je odličan dip uz razna slana posluženja i grickalice, a ovako manje kuvana je odličan prilog nekom mesu.
Salsu malo prohladit,i pa je poslužiti uz neko meso, šnicle. Ja sam poslužila uz przene svinjske šnicle i pečeni krompir. Pospite salsu uz još malo peršuna. Možete umesto peršuna koristiti bosiljak.
Leave a Reply