Salsa sos (Prste da poližeš recepti) Salsa sos (Prste da poližeš recepti)
Salsa potiče iz Meksika, ali je u naše krajeve dosla preko Italije (pa se često mislii da i potiče iz nje) i Dalmacije gde... Salsa sos (Prste da poližeš recepti)

Salsa potiče iz Meksika, ali je u naše krajeve dosla preko Italije (pa se često mislii da i potiče iz nje) i Dalmacije gde je poznatija kao Šalša. Naravno najlepša je leti od svežeg, domaćeg povrća i začina. Zahvalna kao prilog mesu ili, kad je gušće spremljena (sos) kao dip za razna slana posluženja i grickalice.

Potrebno je:

2.glavice crnog luka
3-4 paradajza bez ljuske
2 čena belog luka
svez ili suv peršunovog lista
po ukusu so i biber
1 kašičica šećera
3-4 kašike maslinovog ulja (suncokretovo)
Priprema:

Sipati u šerpu ulje i kad se zagreje dodati očišćen i na rebarca isečen crni luk. Pržiti ga pa dodati malo soli i sitno iseckan crni luk. Dodati paradajz kome smo skinuli ljusku (uz pomoć vrele vode u koju ga potopimo 15-20 sekundi) i koga smo isekli na sitniju parčad

Ako koristite svež peršun staviti ga sa paradajzom (ja ovaj put nisam imala), a ako koristite suvi staviti ga pred kraj kuvanja. Dodati soli i bibera po ukusu. Krčkati 45-50 minuta. Pred sam kraj dodati šećer.

Ako želite da bude više kremasta kuvati salsu duže 1,5-2h. Kremasta kao sos je odličan dip uz razna slana posluženja i grickalice, a ovako manje kuvana je odličan prilog nekom mesu.

Salsu malo prohladit,i pa je poslužiti uz neko meso, šnicle. Ja sam poslužila uz przene svinjske šnicle i pečeni krompir. Pospite salsu uz još malo peršuna. Možete umesto peršuna koristiti bosiljak.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar