Rumska Poljoprivredna stručna služba se priključila kampanji „Ne pali strnjiku“

Kampanji „Ne pali strnjiku“, čiji je cilj zaustavljanja tog štetnog i zabranjenog načina uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva, koji je veliki rizik po ljude, imovinu i nanosi velike štete poljoprivredi, životnoj sredini i prirodi, priključila se i rumska Poljoprivredna stručna služba. Stručnjaci podsećaju da je prošle godine u našoj zemlji gorelo 12.000 hektara oranica. Paljenjem strnjike nanosi se šteta u poljoprivredi, visoka temperatura ubija korisne mikroorganizme i smanjuje plodnost zemlje, sadržaj humusa i uništava azot koji je potrebno potom nadoknaditi đubrenjem.

Sanrda Klještanović iz rumske Poljoprivredne stručne službe kaže da su proizvodjači svesni šta čine paljenjem strnjišta, ali im je, kako kaže, to najjeftinije i najbrže zbog mehanizacije kojom raspolažu. Imajući u vidu činjenicu da je za svakog poljoprivrednika njiva fabrika na otvorenom, brine nemar pojedinih paora koji svake godine to čine. Prošle godine gorelo je 12 hiljada hektara obradivih površina, a najviše štete nanosi se humusu koji je i nosilac plodnosti zemljišta.

Takodje treba imati u vidu i činjenicu da dim sa njiva može da izazove saobraćjne nezgode, vatra  može da zahvati susedne parcele, a i sam poljoprivrednik dovodi svoj život u pitanje. Podsetimo, pored toga što je paljenje štetno, ono je i zakonom zabranjeno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*