Ruma: Promocija Dnevnog centra za osobe sa invaliditetom

Otvaranje dnevnog centra za osobe sa invaliditetom ( mentalnim i intelektualnim) u Rumi jeste glavni rezultat projekta „Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama“ koji sprovodi Centar za socijalni rad Ruma u saradnji sa Opštinom Ruma. Socijalizacija pomenutih kategorija stanovnišva veoma je važna i za samo društvo u celini, ali posebno je značajna samim korisnicima i njihovim roditeljima.

Jovanka Grujič, majka jednog od korisnika dnevnog boravka kaže da je njenom sinu ovo sada glavni podstrek i dodaje

-On sad ima neku obavezu, sa radošću odlazi tamo i imnogo se bolje oseća. Podržavam u potpunosti ovaj projekat koji je mom sinu umnogome poboljšao kvalitet života.

Slobodan Krasić, vd direktora Centra za socijalni rad Ruma
Slobodan Krasić, vd direktora Centra za socijalni rad Ruma

Osnovni nosilac projekta jeste Centar za socijalni rad Ruma čija je uprava  osmislila program projekta i rukovodiće njegovim sprovođenjem – ističe v.d. direktora ove ustanove Slobodan Krasić i dodaje:

–  Mi ćemo socijalnu inkluziju sprovesti sa pojedinim srednjim školama i Domom zdravlja, a nadamo se na poptunu korist i zadovoljstvo osoba sa invaliditetom i njihovih roditelja.

Projekat se sprovodi u okviru IPA programa „Podrška inkluzivnom društvu“ koji finansira Evropska unija – potvrđuje ispred Opštine Ruma koordinatorka projekta Jelena Arsić ističući glavni cilj projekta.

–  Dobili smo sredstva u iznosu od 22.000 hiljada evra od kojih je Opština Ruma sufinansirala sa 86%, a glavni cilj jeste unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama starosti od 26-40 godina.

Jelena Arsić, koordinator projekta
Jelena Arsić, koordinator projekt

Jasno je da naša država aktivno učestvuje u ostvarivanju ovakvih projekata kako bi različitim kategorijama stanovništva olakšala svakodnevni život, a u prilog tome govori podatak da se ovaj projekat sprovodi u saradnji i sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

–          Mi u socijalnoj zaštiti smo veoma aktivni u uključivanje u korišćenje fondova Evropske unije za ovakve projekte, a pitanje inkluzije je veomaznačajno za celo srpsko društvo. – ističe državni sekretar pomenutog ministarstva dr Nenad Ivanišević.

Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Inače, prezentaciji ovog projekta koja je održana u Kulturnom centru u Rumi prisustvovali su pored učesnika i njihovih saradnika i same osobe sa invaliditetom na koje se ovaj projekat odnosi. Svi oni su saglasni da se nadaju da će potpunom realizacijom ovog projekta socijalna inkluzija u Rumi biti podignuta na jedan znatno viši nivo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*