Почели Дани словенске писмености и културе у Руми

Свечаним програмом у Великом холу Културног центра у Руми почели су дванаести по реду Дани словенске писмености и културе у организацији Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ Рума.

 

Манифестација је почела обраћањем директора Библиотеке Дамира Васиљевића Тоскића који је навео да ће овогодишњи програм бити богат различитим садржајима попут пројекције филмова и низа предавања на различите историјске теме везане за словенску културу и баштину.

„Имамо богат садржај, од пројекције филмова до предавања, једном светлосном брзином ћемо да кренемо од Светог Саве, вратићемо се  у 1.175. годину када је  према историјским списима Свети Сава, први српски архиепископ и просветитељ рођен, па ћемо сукцесивним путем доћи до Вука Стефановића Караџића, Николе Тесле, Атанасија Стојковића, чије име носи наша библиотека, заиста ће бити интересантно и позивам све  да присуствују на програмима које смо спремили за овогофишњу манифестацију“, рекао је директор је Васиљевић Тоскић.

 

Председница Општине Рума Александра Ћирић на отварању

 

Председница Општине Рума Александра Ћирић је указала на значај овакве манифестације за Руму и истакла континуирану  подршку Општине.

 

„Зато је важно да кроз овакве манифестације ми подсетимо на све оне велике ствари које су у културном смислу словенски народи подарили свету“, казала је председница Ћирић.

 

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да су „Дани словенске писмености и културе“  свакако манифестација по којој је Рума препознатљива, те да је добро што се после двогодишње паузе манифестација одвија поново уз присуство публике.

 

„Дани словенске писмености и културе у Руми се обележавају на јединствен начин, с обзиром на то да код нас манифестација траје седам дана. Широм словенског света манифестација траје један дан, а ми смо се определили  да се не базирамо само на историјској димензији словенске духовности. Определили смо се да словенску духовност посматрамо комплексно кроз све облике уметничког стваралштва кроз које се словенски дух испољава, приређујемо не само књижевне вечери, не само историјска предавања, него и ликовне изложбе, пројекције филмова, музичке програме и по  томе ова манифестација заузима заслужено једно од најзначајнијих места на културном миљеу нашега града“, изјавио је Ковачевић.

 

Уводну беседу је одржао протојереј Сретен М. Лазаревић, а о значају очувања словенске културе и повезаности словенских народа говорио је други секретар Амбасаде Руске федерације у Београду Андреј Буравов.

 

„Дочекали смо да се сусретнемо и полако враћамо на навикнута сусретања и сабрања заједничка, доживевши културу и писменост у пуноћи захватајући садржајем многих добара смештених у списе, платна, носаче звука и друге медије“, рекао је Лазаревић.

 

У уметничком делу програма наступили су АНИП “ Бранко Радичевић“, Стефан Бодирожа, солиста на хармоници и Група „Врело“.

 

Наступ АНИП „Бранко Радичевић“

 

Програми манифестације ће се одржавати у Читаоници Градске библиотеке од 18 часова до 27. маја.

 

 

Покровитељ манифестације је Општина Рума.

Подсетимо, Дан словенске писмености и културе традиционално се прославља 24. маја у знак сећања на Ћирила и Методија, мисионаре, културне и политичке дипломате, творце првог словенског писма. Тај дан је празник у читавом словенском свету, а одлуком Владе Републике Србије од 2019. године обележава се и код нас.

 

Весна Самарџија

 

*Реализацију пројекта „Румска културна тура“ суфинансирала Општина Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.