Pećinci: Lovci poslednja linija odbrane od šakala

U nedelju je u opštini Pećinci održana hajka na šakala koju Lovačko udruženje Obedska bara sedmu godinu za redom organizuje krajem februara, sa ciljem suzbijanja brojnosti ovog lukavog predatora, koji se zbog činjenice da nema prirodnih neprijatelja razmnožio u velikom broju na celoj teritoriji pećinačke opštine i uništava plemenitu divljač, a spreman je da napadne i domaće životinje.

U hajci su učestvovali lovci svih 15 lovačkih društava iz naše opštine, kao i gosti iz Aranđelovca i Skele, a među učesnicima hajke bio je prvi čovek pećinačke opštine mr Željko Trbović. I pored nepovoljnih vremenskih uslova odstreljeno je dva šakala u Sibaču i po jedan u Brestaču i Donjem Tovarniku, dok je u Subotištu odstreljena jedna lisica.

Kako nam je rekao predsednik Lovačkog udruženja Obedska bara Rade Vidosavljević, još uvek nema zabeleženih slučajeva napada šakala na domaće životinje u samim naseljima, ali stočari koji izvode stoku na ispašu su prijavljivali slučajeve napada šakala na prasiće.

„Šakali su se razmnožili na celoj teritoriji naše opštine i na nama lovcima je da ih suzbijamo. Tokom protekle lovne sezone, od 1. aprila prošle godine do kraja februara ove godine, odstreljeno je ukupno 120 primaraka šakala na teritoriji opštine Pećinci, mahom sa čeka“ – izjavio je Vidosavljević i objasnio da čak ni ovakvim odstrelom šakal ne može da se ukloni sa naše teritorije, već se samo njegova brojnost drži pod kontrolom.

Nakon hajke je organizovano veliko druženje u restoranu Arena u Obrežu, kojim su lovci iz pećinačke opštine okončali ovu lovnu sezonu.

Izvor: pecinci.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*