OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – 3D tehnologija u nastavi

Ranije su deca priželjkivala čarobni štapić kako bi njime mogla stvoriti ono što zamisle. Danas deci više nije neophodna magija iz sveta bajki, već 3D tehnologija.

Kako bi gradivo što više približile svojim učenicima, a učenje učinile zanimljivijim i privlačnijim, pestižne škole u svetu pribegle su 3D tehnologiji. Poseban odjek imale su 3D olovka, 3D štampač i 3D skener.

Crtanje u tri dimenzije postalo je moguće uz 3D olovku. Ona je dizajnirana tako da stvara opipljive predmete ekstrudiranjem plastike. Bilo šta što učenik zamisli, on u istom momentu može da stvori i to u realnom prostoru. Sa druge strane, kada nastavnik govori o nečemu što je za učenike apstraktno ili ne mogu da razumeju, sa 3D olovkom nastavnik može to da stvori tako da učenicima postane opipljivo i blisko. Ovakvo sredstvo u nastavi, složićete se, zainteresovalo bi svakog učenika. Isto tako 3D olovka je osmišljena da podstiče kreativnost, ali i da dodatno podstakne učenike koji već imaju sklonost ka umetnosti stvaranja.

Pored 3D olovke, na tržištu su dostupni i 3D skeneri. Njihova sposobnost je da prikupljaju trodimenzionalne podatke, a kao rezultat daju digitalni model. Da bi model nastao potrebno je svega nekoliko minuta a preciznost modela je fascinantna. Složićete se, nešto nalik ovim skenerima, ranije smo mogli da vidimo samo u naučno-fantastičnim filmovima!

Trodimenzionalno štampanje je štampanje objekata! Osmišljeni predmet se štampa slojevito korišćenjem UV svetlosti pri sukcesivnom nanošenju materijala. Pritom, u ovom štampaču srazmerno njegovim dimenzijama i mogućnostima, može skoro sve da se štampa. Tako na primer učenici mašinskih škola mogu videti odštampane delove mašina, učenici medicinskih škola štampane organe… Mogućnost su zaista neograničene.

Neki štampači su čak u stanju i da štampaju u više boja i istovremeno kombinuju boje, dok se neki koriste kao potpora pri izgradnji. Ta potpora može se skinuti ili rastopiti tako što se završi štampanje i koriste se da bi pridržavala stvari koje vise. Ovakvi štampači naravno zahtevaju obučeni kadar. Učenicima su uglavnom dostupni produkti 3D štampanja, a samom procesu štampanja uče se u nešto starijem uzrastu.

Ovi uređaji su dostupni i na našem tržištu, a poseduju ih i pojedine škole u našoj zemlji poput „Savremene gimnazije“ u Beogradu , „Kliker IT Centar“ i druge.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*