MIGRANTSKA KRIZA – Prihvatni centri u Republici Srbiji

Prihvatni centri su objekti namenjeni prihvatu i privremenom smeštaju migranata. Širom Srbije, otvoreno je ukupno 12 prihvatnih centara. Prema kapacitetu i broju migranata koji na godišnjem nivou kroz njih prođu, uglavnom su veći od centara za azil. Nalaze se u Obrenovcu, Šidu, Adaševcima, Preševu, Principovcu, Pirotu, Vranju, Bujanovcu, Divljanima, Dimitrovgradu, Bosilegradu, Subotici, Kikindi i Somboru. Sam broj prihvatnih centara govori u prilog velikom broju migranata, koji kroz našu zemlju prolaze i nužnosti za njihovo, makar privremeno zbrinjavanje.

Neki od najčešće spominjanih u javnosti prihvatnih centara su svakako oni u Šidu i Adaševcima. Ova mesta su vrlo bliska granici sa Hrvatskom, pa su zato i interesantna migrantima koji žele da pređu granicu. Koncetracija migranata ovde je stalno velika, što izaziva pažnju kako medija tako i lokalnog stanovništva. Prihvatni centar Šid- stanica, otvoren je uz samu železničku i autobusku stanicu, pa je, između ostalog, po tome i dobio ime. Otvoren je 2015. godine, u vreme najvećeg priliva migranata. Njegov smeštajni kapacitet je 210 mesta, a u njemu borave porodice sa decom. Kapacitet skoro da je uvek popunjen jer gotovo svakodnevno u ovaj centar se javljaju nove porodice. Prihvatni centar Adaševci se takođe nalazi u šidskoj opštini. Sama zgrada je zgrada nekadašnjeg istoimenog motela, a migrantima je ovaj prihvatni centar značajan zbog blizine auto-puta Beograd-Zagreb. U centru boravi nešto više od 700 migranata koji ovde pronalaze smeštaj, hranu, medicinsku pomoć, osnovne uslove za život… Posebno se pažnja posvećuje deci, majkama i trudnicama, a interesantno je da se u okviru velikog objekta, nalazi čak i frizerski salon, gde je usluga besplatna, a frizeri su takođe miggranti.

Prilikom velikog priliva migranata, posebno od 2015. godine, često se na ulicama videlo kako spavaju na otvorenom, umorni, ozebli i izgladneli u samoj prestonici Srbije. Njima je hitno bilo potrebno pronaći smeštaj, skloniti ih sa ulica gde su svojim prisustvom mamili poglede i komentare i gde si svakako bili izloženi neugodnostima ili opasnostima. Zato je u tu svrhu 2017. godine otvoren Prihvatni centar Obrenovac. Kao i u drugim prihvatnim centrima ovde migranti mogu pronaći osnovne uslove za život. U centru se pored smeštajnog dela nalaze i kuhinja, kantina, IT prostorija, prostorije za druženje i rekreaciju. Prosečno, ovde je smešteno oko 700 migranata koji čekaju uslove za nastavak svog puta.

Reč koja nas svakako godinama asocira na migracije jeste Principovac. Ovaj prihvatni centar otvoren je još 2015. godine, a nastao je u zgradi koja je nekada bila Centar za dečiju rehabilitaciju. Objekat je velik, adaptiran i ima 20 soba sa kapaciteto od 250 ležajeva. Pored osnovnih usluga, ovaj centar migrantima pruža mogućnost bavljenja različitim aktivnostima kao što su, recimo, šivenje ili obrada drveta. Posebna pažnja se obraća na ličnu bezbednost i bezbednost imovine korisnika, kao i na brigu o deci, bebama i majkama.

Jedan od značajnih prihvatnih centara jeste i centar u Kikindi. Poseduje 21 sobu za smeštaj migranata sa kapacitetom od oko 250 mesta. Pored smeštajnog dela, ovde se nalaze i drugi, pomoćni objekti koji omogućavaju bolje funkcionisanje centra. Centar poseduje kuhinju gde se svakodnevno priprema hrana, prostorije koje su namenje druženju, sportu, ali i obrazovanju. Kao i u drugim centrima i ovde se može pronaći frizerski salon, ambulanta… Migrantima koji se ovde nalaze pruža se besplatna pravna, medicinska i psihološka pomoć.

Bez obzira na to u kom se delu Srbije nalaze, koliki je njihov kapacitet i stepen udobnosti, svi ovi objekti postoje sa jednim ciljem – da zbrinu, pomognu i zaštite migrante na njihovom dugom, iscrpljujućem putu.

PROJEKAT “MIGRANTSKA KRIZA – PRUŽIMO RUKU, NE OTPOR!” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*