Бранкова школа у Руми добила нову кухињу у оквиру пројекта „Здрави и безбедни гастрономски производи као потенцијал за ново запошљавање“

Здрава исхрана препозната је као заједнички развојни изазов у популацији младих у Србији и Босни и Херцеговини, што је била полазна тачка пројекта прекограничне сарадње у коме су учествовали румска ССШ „Бранко Радичевић“, Средњошколски центар „Петар Кочић“ из Зворника и удружење „Лимитлес“ из Београда.

Суштина пројекта је била да ученици кувари и конобари креирају програм здраве исхране без алергена кроз школско предузетништво и тиме обезбеде боље перспективе за будуће запошљавање.

„Ради се о пројекту где смо партнери са школом из Зворника. Ми данас завршавамо пројекат. Циљ је да се направи здрав производ. Једноставно акценат је стављен на то. У оквиру пројекта смо обновили кухињу и ресторан. Вредност пројекта је 252 хиљаде евра.  Добили смо нова средства за рад и наравно локална самоуправа је помогла да се то све реновира, окречи и ставе плочице тако да је то донација од преко 600.000 динара“, рекао је Мирко Зрнић, директор ССШ „Бранко Радичевић“ Рума.

Осим што је румска школа добила потпуно реновирану и сређену кухињу у којој ће ученици радити и вежбати, али и производити храну, исто је то урађено и у зворничкој школи.

Завршној презентацији и „Гастро дану“ присуствовали су и представници делегације Европске уније у Србији која је и помогла реализацију овог пројекта.

„Веома сам срећан што можемо да учествујемо у овом догађају . Овај пројекат је део прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине.  Оно што овај пројекат подржава јесте запошљавање младих и управо зато је овај пројекат интересантан, јер осим запошљавања покрива и област исхране, кулинарства,  како би припремио младе људе да боље покажу своје професионалне способности нарочито у области здраве хране која је у савремено доба веома важна и циљ је да млади људи лакше пронађу посао након завршетка ове школе“, рекао је Мартин Клауцке, представник Делегације Европске уније у Србији. 

Суштина јесте и одрживост пројекта која се огледа у томе да ученици кроз ову ученичку компанију могу да производе ове производе и за потребе других.

„Значи ако буде нешто требало  школа може да прави, ми смо се извештили за ових 18 месеци тако да ако неко нас позове да нешто направимо на тој бази  ми ћемо радо изаћи у сусрет“, навео је директор школе. 

Кроз креирање здраве, а уједно и брзе хране кроз Цезар салату, бургере, ћевапе, пројекат доприноси решавању проблема неправилне исхране код младих, али уједно будуће куваре и конобаре оспособљава да размишљају о здравим намирницама које треба да користе у свом будућем раду.