Бољи услови живота за ромске породице у Војки- обезбеђено више од 20 прикључака на воду

Како би се побољсали услови живота за ромске породице, у општини Стара Пазова у насељу Војка, спроведена је интервенција која је обухватала извођење радова којима је обезбеђено прикључење 18 ромских домаћинстава на новоизграђену водоводну мрежу и повезивање односно пуштање воде за сваку стамбену јединицу.

Радови су успешно спроведени у оквиру пројекта „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом ЦОВИД-19 у 18 локалних самоуправа” који се спроводи у оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” који реализује ГИЗ ГмбХ у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Пројекат спроводи Генерални секретаријат Владе Републике Србије као правни заступник Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, а партнери у реализацији пројекта су удружења Центар за интерактивну педагогију и Екуменска хуманитарна организација.

Војку је средином априла ове године посетила Гордана Чомић министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије која је истакла да тај дан обележавају као остварење људског права на воду у домаћинствима у којима живе Роми.

-Ово је добар пример за целу Србију, али и за Европу. Основни принцип Министарства јесте: ,,Ништа о Ромима без Рома’’ и управо због тога се захваљујем свима, а посебно ГИЗ-у што је новац немачких пореских обвезника добро инвестирао, а на основу вредносних ствари којима је Србија привржена. Верујем да ћемо, као и до сада, заједно учествовати и сарађивати у свим осталим сегментима који се односе на интеграцију Рома – изјавила је министарка Чомић.

Кристијан Шилинг, шеф одељења за привредну сарадњу Амбасаде Савезне Републике Немачке истакао је да је Европска унија заједница која је заснована на заједничким принципима и вредностима.

–За мање од шест месеци успели смо да пронађемо дугорочна и одржива решења која су неопходна овим заједницама, обезбеђивањем стабилног прикључка на водоводну мрежу. Све ово не би било могуће без подршке и посвећености свих партнера и укључивања свих заинтересованих страна на свим нивоима интервенције. За мене је овај пројекат пример добре праксе и верујем да ћемо наставити добру сарадњу са свим партнерима и успешно реализовати друге активности – рекао Шилинг.

Један од приоритета пројекта је подршка локалним самоуправама и јавно-комуналним предузећима у обезбеђивању трајног приступа води за више од 500 ромских и породица из других маргинализованих група у више од 10 подстандардних насеља у седам јединица локалне самоуправе: Стара Пазова, Кањижа, Смедеревска Паланка, Зрењанин, Ковин, Алибунар и Ваљево.

– Преко 500 породица је добило приступ пијаћој води захваљујући пројекту који реализује Министарство у партнерству са Немачком развојном сарадњом. Желим да напоменем да овај пројекат подржава и припаднике осталих осетљивих категорија без обзира којој националној заједници припадају– изјавио је Нинослав Јовановић државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Радови су успешно реализовани у периоду од октобра до децембра 2021. године у сарадњи са локалном самоуправом, а од стране Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Стара Пазова, у складу са Уговором о пословно-техничкој сарадњи између Генералног секретаријата Владе Републике Србије, Општине Стара Пазова и Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Стара Пазова, потписаног у септембру 2021. године. Вредност радова у Старој Пазови износи 4.335 евра (средства пројекта), а допринос Општине Стара Пазова и Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Стара Пазова је 3.090 евра. Као резултат добре сарадње у претходном периоду, у Општини Стара Пазова ће до краја јуна 2022. године средствима пројекта бити обезбеђено прикључење на водоводну мрежу додатних 14 домаћинстава.

–Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ Стара Пазова обезбедило је индивидуалне прикључке и уградњу водомера, а домаћинства су самостално припремала шахте, чиме ова интервенција представља пример добре праксе учешћа самих грађана и грађанки у процесу унапређивања квалитета и услова њиховог живота – објаснио је Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова.

Иначе, крајем јуна ове године ромске породице обишао је и амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб у пратњи Ђорђа Радиновића, председника Општине Стара Пазова.

Циљ је подршка рањивим групама, и смањење сиромаштва са акцентом на ромске породице а политички партнер је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, тако да је истог дана са амбасадором, у Војки боравила и Олена Папуга, секретарка Министарства за људска и мањинска права.

Како је на крају ове посете истакнуто, поред 18, до половине јула још 9 породица у Војки добило је приступ пијаћој води.

* Пројекат „Са толеранцијом на Ти“ суфинансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Ставови изнесени у медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који финансира