Фамилија Ференц-Андријевић-Андрејевић: Савршенство толеранције (1)

Свој нови дом и бољи живот у Срему, тачније у Сремској Митровици пронашли су и чланови велике фамилије Ференц-Андријевић-Андрејевић.

Са севера царства из далеке јужне Галиције низ Бескиде, на пут неизвесности кренула су два рођена брата Александар и Алексеј 1846. године, презимена Ференц, мађаризованог у току сеобе.

У току вишемесечне и мукотрпне сеобе, Алексеју се губи сваки траг, а до обећане земље, на крајњи југ Хабсбуршке монархије стиже Александар сам, са непуних петнаест година.

Путовао је пешке са Карпата, преко угарске равнице, прехрањујући се успут виспреним и марљивим радом, бавећи се дрводељством, правећи и продавајући посуђе од дрвета: посуде за прављење масла, кашике, кутлаче, чанкове, дрвене коњиће…

Доласком у сремску равницу слепо се заљубљује у девојку грофовског порекла и упркос противљењу њене породице и свим начинима да се њихова љубав спречи и забрани, грофица, слушајући своје срцем и вођена емоцијама, одлази за младог и лепог Александра, губећи титулу и све удобности живота те зарад љубави трпи и одрицање од родитеља.

Њихова безгранична љубав крунисана је са четворо деце: Анастасијом, Маријом, Параскевом и Иваном.

Срећа је била кратког века… Неколико година касније, супруга му умире и млади Александар са четворо мале деце остаје сам. Под тежином и теретом самохраног оца, неколико година касније жени се грофицином служавком, Русинком Хеленом Колтко, која је и сама била удовица са малим сином.

Удружујући се једно с другим, те са патњама и животним радостима, настављају кроз живот скупа добивши троје деце: Андрију, Јустину и Јефросу.

Неколико година касније, Хеленин син из првог брака жени се првом кћерком грофице и Александра Ференца, Анастасијом.

Било су то деценије кад су тешка времена била проткана обиљем љубави за ово породицу, што им је давало снагу да иду напред и ни корак назад. Прихваћени су у новом крају, Митровицу прихватају као свој град. Рађају се, жене се, удају, умиру…

Андрија Ференц са женом Јулком, рођ. Лазор и своја три сина

Најстаријем Александровом сину Андрији Ференцу за око је запала млада Јулка Лазор из Старе Бингуле.Врло млади се узимају. Одвајају се из породичне заједнице, праве себи дом и настањују се на периферији тадашње Митровице , у садашњем насељу Шалабара. Баве се пољопривредом и сточарством. Њихов живот је обогаћен са петоро деце: Илијом, Петром, Катицом, Филипом и Љубицом.

Дешавају се прилике , какве само живот, као писац најбољих драма може да напише. Надвијају се ратни облаци, Андрија је присилно мобилисан у аустроугарску војску и послат на источни фронт у Русију, оставивши младу супругу да сама брине о нејакој деци, свекру и свекрви и целокупном домаћинству.

Љубица Ференц, удато Ванек у ношњи

Везаност за цркву и вера младе жене Јулке, те молитве које је упућивала за свог Андрију, били су главна потпора и извор снаге, како би издржала до његовог повратка из рата, који је био неизвестан.

У једној од многих борби Андрија бива рањен у ногу, и у мешавини аустроугарских војника, различитих нација, бива остављен на фронту на милост и немилост и пада у руско заробљеништво.

– Русински језик, помогао му је да се са Русима добро споразуме и то доводи до тога да му је било боље у заробљеништву него у војсци уједињене монархије – вели његова праунука Ивана Миросављевић.

Привидно опорављен пуштен је из заробљеништва и враћа се у своју Митровицу. Не затиче родитеље. Другови са којима је одрастао одселили су у Америку. Опхрван умором и исцрпљен ратом, биткама, зимом и далеким путовањем Андрија Ференц непосредно по повратку, добија гангрену и напушта овај свет.

Владимир Балашћак

*реализацију пројекта „Русинске породице у Срему – Руски фамелиї у Сриме“ помогло Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*