Успешно реализован пројекат летњих кампова за младе из дијаспоре и региона

инистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић представио је данас у Сремској Митровици резултате пројекта летњих кампова за младе из дијаспоре и региона, који су током претходна три месеца одржани широм Србије.

Милићевић је, на заједничкој конференији за медије са градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић, навео да су током лета одржана 22 кампа, кроз које је прошло 5.000 деце и младих из региона и дијаспоре, истакавши да је овај пројекат у целини финансирао Кабинет министра без портфеља, а да су организацију спровеле локалне самоуправе.

Он је оценио да је циљ овог пројекта, а то је рад на очувању српског културног, етничког и верског идентитета и подстицање младих из дијаспоре на повратак у матицу кроз афирмацију и презентацију потенцијала Србије, у потпуности остварен.

Милићевић је подсетио на то да су кампови организовани у три тематске целине: научно-образовани и еколошки кампови, спортски кампови и кампови културно-уметничких друштава, али да се млади нису бавили само овим темама.

Министар је нагласио да је суштина била да млади из дијаспоре упознају културно-историјску баштину општине и града у којој се налазе, као и усаврше знање срспког језика и стекну нове пријатеље, који живе на различитим крајевима света, али са којима деле исто порекло и идентитет.

Кампови су оржани у следећим локалним самоуправама: Сремска Митровица, Зрењанин, Пожаревац, Крушевац, Рашка, Сјеница, Тутин, Бољевац, Велико Градиште, Књажевац, Гаџин Хан, Алексинац, Сурдулица, Јагодина, Соко Бања, Горњи Милановац, Лапово, Аранђеловац, Косјерић и Осечина.

У овим камповима учествовало је више од 5.000 младих из Мађарске, Румуније, Аустрије, Француске, Немачке, Италије, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Турске, Црне Горе и Бугарске.

Велики завршни камп, на коме ће учествовати више од 200 младих спортиста из региона и дијаспоре, биће одржан почетком новембра на Сребрном језеру.

Аутор фотографија: Душко Вукајловић

Извор/ Влада РС