Усвојен први ребаланс: У румски буџет се слило више од милијарду динара

Буџет Општине Рума достигао је своју до сада највишу вредност, што су одборници Скупштине Општине Рума и потврдили данашњим једногласним усвајањем првог ребаланса буџета у овој години.

„Разлози за доношење Одлуке о Изменама и допунама Одлуке о буџету садржани су у уговору који је Општина Рума потписала са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а којим се Општини Рума додељују наменска средства у области социјалне заштите, као и за планирање пројеката за чије је остварење, односно за чију је реализацију Општина Рума добила средства од других нивоа власти. Укупно планирани приходи и примања састоје се  од прихода и примања у износу од 4.438.000.000 динара, расходи и издаци у износу од 4.606.000.000 динара и буџетског дефицита у износу од 167.000.000 динара“, рекла је Биљана Дамљановић, начелница Одељења за привреду и финансије Општине Рума.

Како се могло чути на седници, Општина Рума је у првом кварталу ове године добила средства у износу од преко милијарду динара за капиталне пројекте.

„То су санирање депоније, спортска хала у Путинцима, саобраћајнице кроз Руму, изградња пречистача у Кленку и Грабовцима, али и она издавања која ћемо имати у области заштите животне средине у оквиру преласка котларница на еколошки прихватљивије енергенте итд. Дакле, тим приходом који добијамо са виших нивоа власти ми ћемо заправо финансирати и наше капиталне пројекте“, навео је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

Истакнута је и чињеница да се приходовна страна остварује у великом делу од пореза на зараде  и по основу пореза на имовину, што како је речено значи да Рума живи,  да се у општини Рума успешно послује, да трговина добро функционише и да постоји интензиван привредни живот.

„Рума постаје популарно место за живот. Изградњом ових саобраћајница и путева не само да ће долазити инвеститори долазиће и многи људи да станују овде, било због посла, било због доброг места и чворишта путева. Из тог разлога ми смо имали ту одговорност и озбиљност да радимо на изградњи Руме у сваком смислу те речи и зато смо и покренули велике пројекте“, истакле је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

На Скупштини је донета и одлука о аутобуским стајалиштима, превозу путника и новој организацији саобраћаја у граду, измењени су поједини планови генералне и детаљне регулације, разматрани су извештаји  о раду јавних предузећа у прошлој години, а  продужен и мандат вршиоцу дужности директора Завичајног музеја Рума Урошу Николићу на период од шест месеци.

Весна Самарџија