Ру: Презентција археолошких радова на Аџиним њивама у КЦ

Презентација археолошких радова на локалитету Аџине њиве – Брајково 2, у атару села Кленак одржаће се у уторак 25.04.2023. године, у Конференцијској сали Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми са почетком од 19 часова.

Говориће руководиоци истраживања др Драган Милановић, виши научни сарадник Археолошког института Београд, др Мирослав Кочић, управник Центра за археологију „Драгослав Срејовић“ Универзитета у Крагујевцу, Момир Церовић, музејски саветник из Народног музеја Шабац и Урош Николић, в.д. директор Завичајног музеја Рума.
Тема презентације ће бити упознавање јавности са досадашњим резултатима истраживања на локалитету Аџине њиве – Брајково 2. Током 2021. и 2022. године извршена су обимна заштитна археолошка истраживања на траси будућег ауто–пута Рума – Шабац, а том приликом је истражено 5 хектара локалитета који је директно угражен трасом. Предавање ће обухватити приказ хоризонталне и вертикалне стратиграфије, односа са околним локалитетима, као и избор неколико значајних проналазака. Циљ овог скупа је упознавање јавности са досадашњим резултатима археолошких радова, који дају изузетну основу за туристичку презентацију и валоризацију, као и научо истраживачки рад.