Русинско гробље у Сремској Митровици

Русинско гробље у Сремској Митровици налази се у североисточном делу града на земљишту које је поклонио парохијан Михаљко. 1901. на њему сву већ сахрањени први парохијани. На русинском гробљу се такође налази и капела Покрова Пресвете Богородице, чије је темеље посветио и почео са изградњом о.Илија Гарапић, а завршио је 1938. године Теодор Ференц. У крипти су сахрањени чланови породице Ференц.

У склопу русинског гробља налази се Назаренско и Евангелистичко лутеранско гробље. Уз источни део капеле сахрањено је пет гркокатоличких свештеника: Илија Ванчик (1884-1849), Владимир Сегеди (1894-1929), Миле Голубић (1857-1938), Михајло Хирјовати (1883-1962) декан сремски и Марко Малич свештеник из Бачинаца који је преминуо у сремскомитровачкој болници 1918.године и овде је сахрањен.

Непосредно уз капелу сахрањени су чланови русинских породица: Абођи, Беднар, Бесермењи, Ванчик, Веселчин, Грабања, Желем, Мањко, Прокоп, Страценски, Трудич, Ходоба, Цундра.

Посмртни остаци умрлих Русина сахрањени су исто као и посмртни остаци Срба (лицем окренутим истоку и са обележјем уз узглавље).

На Русинском гробљу има око стотинак надгробних споменика, неколико најстаријих у роза и сивом мермеру према моди с краја XIX и почетка  XX века, до неколико гробних обележја из периода између два светска рата. Презимена сахрањених су следећа: Русин, Бабић, Шкрпан, Џуња, Лукач, Рац. Ту је и споменик убијеној седамнаестогодишњој девојци Јели Цундра из 1938.године, коју је убио момак за којег није хтела да се уда.

Има и двадесетак споменика из новијег периода, које су својим преминулим рођацима подигли чланови русинских породица у граду.

Њихова презимена су следећа: Абођи, Беднар, Бесермењи, Велики, Ванчик, Веселчин, Грабања, Желем, Мањко, Прокоп, Страценски, Трудић, Ходоба, Цундра.

Русинско и два суседна гробља Назаренско и Евангелистичко одржава Комунално градско преузеће.

1995.године донета је одлука којом су до 2015.године стара градска гробља затворена за сахрањивање. Према донетој одлуци, у Сремској Митровици је престало сахрањивање на старим градским гробљима, односно, дозвољено је сахрањивање само оним лицима која имају гробно место, тј. породично гробно место или костурницу.

У Сремској Митровици постоји неколико гробаља Православно и Католичко на којима су сахрањивани и чланови русинских породица.

1980. године основано је ново Градско гробље на којем се и данас сахрањују заједно припадници свих националних и верских заједница Сремске Митровице.

Љиљана Радуловачки

Владимир Балашћак

*реализацију пројекта „Руснаци зоз Войводини“ помогло Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*