Русинско гробље у Сремској Митровици Русинско гробље у Сремској Митровици
Русинско гробље у Сремској Митровици налази се у североисточном делу града на земљишту које је поклонио парохијан Михаљко. 1901. на њему сву већ сахрањени... Русинско гробље у Сремској Митровици

Русинско гробље у Сремској Митровици налази се у североисточном делу града на земљишту које је поклонио парохијан Михаљко. 1901. на њему сву већ сахрањени први парохијани. На русинском гробљу се такође налази и капела Покрова Пресвете Богородице, чије је темеље посветио и почео са изградњом о.Илија Гарапић, а завршио је 1938. године Теодор Ференц. У крипти су сахрањени чланови породице Ференц.

У склопу русинског гробља налази се Назаренско и Евангелистичко лутеранско гробље. Уз источни део капеле сахрањено је пет гркокатоличких свештеника: Илија Ванчик (1884-1849), Владимир Сегеди (1894-1929), Миле Голубић (1857-1938), Михајло Хирјовати (1883-1962) декан сремски и Марко Малич свештеник из Бачинаца који је преминуо у сремскомитровачкој болници 1918.године и овде је сахрањен.

Непосредно уз капелу сахрањени су чланови русинских породица: Абођи, Беднар, Бесермењи, Ванчик, Веселчин, Грабања, Желем, Мањко, Прокоп, Страценски, Трудич, Ходоба, Цундра.

Посмртни остаци умрлих Русина сахрањени су исто као и посмртни остаци Срба (лицем окренутим истоку и са обележјем уз узглавље).

На Русинском гробљу има око стотинак надгробних споменика, неколико најстаријих у роза и сивом мермеру према моди с краја XIX и почетка  XX века, до неколико гробних обележја из периода између два светска рата. Презимена сахрањених су следећа: Русин, Бабић, Шкрпан, Џуња, Лукач, Рац. Ту је и споменик убијеној седамнаестогодишњој девојци Јели Цундра из 1938.године, коју је убио момак за којег није хтела да се уда.

Има и двадесетак споменика из новијег периода, које су својим преминулим рођацима подигли чланови русинских породица у граду.

Њихова презимена су следећа: Абођи, Беднар, Бесермењи, Велики, Ванчик, Веселчин, Грабања, Желем, Мањко, Прокоп, Страценски, Трудић, Ходоба, Цундра.

Русинско и два суседна гробља Назаренско и Евангелистичко одржава Комунално градско преузеће.

1995.године донета је одлука којом су до 2015.године стара градска гробља затворена за сахрањивање. Према донетој одлуци, у Сремској Митровици је престало сахрањивање на старим градским гробљима, односно, дозвољено је сахрањивање само оним лицима која имају гробно место, тј. породично гробно место или костурницу.

У Сремској Митровици постоји неколико гробаља Православно и Католичко на којима су сахрањивани и чланови русинских породица.

1980. године основано је ново Градско гробље на којем се и данас сахрањују заједно припадници свих националних и верских заједница Сремске Митровице.

Љиљана Радуловачки

Владимир Балашћак

*реализацију пројекта „Руснаци зоз Войводини“ помогло Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar