Пољопривредни сајам од 21. маја

Новосадски сајам дочекује излагаче и посетиоце, од 21. до 27. маја, најављено је данас на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду.За нас је, као организаторе, најважније да смо изашли из оног режима короне. Борили смо се лавовски у том отежаном периоду да останемо активни, да одржимо комуникацију са нашим излагачима, да задржимо позицију на тржишту и да будемо „место на коме се стиче предност и у томе смо успели“. Ове године имамо 1.100 излагача. У односу на 2019. се налазимо на 75 одсто тог Сајма. Земља партнер нам је Мађарска и у светлу добрих билатералних односа наше две државе захваљујем се амбасадору на активностима које предузима. Задржали смо међународни карактер што доказују наступи компанија из још 18 земаља. Уз бројне колективне изложбе можемо да најавимо и премијерни наступ Марока. Остали су сегменти које смо ранијих година имали и желим да се захвалим Министарству пољопривреде које је наш мецена у области сточарства и воћарства, а сточарски део ће бити ове године врло квалитетно заступљен. Четвртак, 26. мај је Дан сточара, а тај дан ће бити посвећен и Вечери шампиона и оцењивању квалитета, рекао је рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма. – Захваљујем се нашем Генералном спонзору Глобос осигурању, са којим смо потписали и уговор о стратешком партнерству, као и Банци партнеру Поштанској штедионици која је и овим тешким временима била уз нас. Наш Златни спонзор је Ал Дахра, а ту си у институције Града Новог Сада, покрајинске и републичке институције од којих смо добили сву подршку, а захваљујем се и Удружењу механизатора који ће и ове године заузети најзначајнији део Сајмишта, додао је Цветковић. – Цене појединачних и улазница у колективним посетама нису мењане, а у Поклон-игри и ове године учествује борд спонзора – компаније Агропанонка, МБВ и КИТЕ ДОО. Ове године уз познате сегменте имамо и једну новину јер идемо у сусрет стогодишњици. Одлучили смо да у Хали 3 направимо ретроспективу развоја пољопривреде у Војводини, с почетка двадесетог века, на којој ће посетиоци моћи да виде пут од мотике и рала до најсавременијих машина, истакао је Цветковић.

Др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Србији, нагласио је да је његова земља једна од водећих у региону у области пољопривреде. – Поносни смо на свој резултате и велико нам је задовљство да струци и широј јавности представимо у срцу Војводине оно по чему се истичемо. Мађарска Србију сматра важним регионалним партнером што се поред одличних политичких односа огледа у и континуираном расту спољно-трговинског промета. С обзиром на изузетну важност ових односа, 21. маја ћемо на церемонији отварања присуствовати предвођени високом политичком делегацијом, рекао је амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер. – Мађарска ће на Сајму бити присутна на три локације – на колективном штанду заинтересовани ће моћи да се упознају са вредностима Мађарске, њеним привредним, интелектуалним, туристичким, културним и гастрономским вредностима. Уз колективни штанд, још 44 предузећа из Мађарске чекају заинтересоване посетиоце, а наши излагачи ће представити своје иновативне производе и услуге из најразличитијих области пољопривреде. Поред упознавања са мађарским производима, водићемо и директне Б2Б преговоре са предузећима, а припремамо и квалитетне стручне програме. Дан Мађарске ће се на Сајму одржати 23. маја, а тема ће бити дигитализација пољопривреде. Посебну пажњу посвећујемо преношењу културних вредности и традиције. На две локације на Сајму и у Новосадском позоришту ће бити постављена и изложба фотографија које показују природно благо Карпатског басена и Мађарске. Продукција „Летење“ биће приказана 23. маја, заснована на народној музичкој традицији Мађарске, у јединственом извођењу Кечкемет сити балета и Оркестра Есенција – закључио је др Атила Пинтер.

Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, истакао је да они у реализацији Сајма учествују са великим ентузијазмом. Министарство је годинама уназад покровитељ највеће Националне изложбе стоке, а од пре три године и Изложбе генетских потенцијала. – Ове године ће бити присутна најбоља грла говеда, пре свега товне расе, коња, оваца, коза. Нажалост, ни ове године неће бити свиња због потенцијалне опасности од афричке куге. У четвртак 26. маја, на Дану сточара ће продефиловати најбоља грла са ових простора, када ћемо директор Сајма и ја поделити награде. Оно што је посебно важно у светлу очувања биодиверзитета је присуство аутохтоних раса говеда, коња и оваца, рекао је Велимир Станојевић. Традиционално у Хали 1А под покровитељством и у организацији Министарства пољопривреде биће одржане изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“, а биће присутни и произвођачи занатског пива. – Оно што је важно да као земља промовишемо производе са додатом вредношћу и када је сточарство у питању да промовишемо све оне мере и субвенције које у овој области дајемо из својих и ИПА фондова како бисмо ревитализовали сточарство. Желим и да најавим присуство пчелара у Хали 23. Србија је постала озбиљна пчеларска земља са преко милион кошница, преко 30.000 газдинстава у Србији се бави пчеларском производњом и неколико медова из наше земље носе ознаку заштићеног географског порекла. Организоваћемо и радионице, семинаре, стручна предавања. Министарство организује и ИПАРД дан и скуп посвећен реализацији тих пројеката, додао је Станојевић.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*