Помоћ за Републику Српску од Покрајинске владе

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило уручили су данас предстaвницима локалних самоуправа и директорима школа из Републике Српске уговоре о додели укупно четири милиона динара за опремање четири школе, једне предшколске установе и дневног боравка за децу са сметњама у развоју.

Новчане субвенције добили су Мркоњић Град, Добој, Дервента, Братунац, Зворник и Лопаре. Средства су намењена за набавку опреме за школске кабинете, дидактичког материјала и друго.

Софић је казао да чињеница да је, при формирању нове Покрајинске владе, Фонд за избегла и расељена лица АП Војводине добио нову надлежност, а то је сарадња са Србима у региону – говори о значају повезаности Србије и АП Војводине са Републиком Српском.

„У том контексту низом одлука и конкурса који су реализовани и који тек следе подржавамо бројне пројекте у локалним самоуправама који доприносе бољим условима живота становништва у Републици Српској“, рекао је Софић.

Он је подсетио и на то да је Покрајинска влада донела одлуку да подржи изградњу индустријске зоне у Милићима у Српској, али и на то да преко Фонда пружа снажну подршку Србима у Хрватској,  Мађарској, Румунији, Црној Гори, Северној Македонији и Федерацији БиХ.

„Са том подршком ћемо у наредном периоду наставити још снажније“, казао је Софић и нагласио да је јединство Срба и представника српских институција у региону данас на изузетно високом нивоу.  

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило истакао је да АП Војводина и Република Српска имају веома добру сарадњу, која је посебно интензивна од 2017. године, када је потписан  протокол о сарадњи.

Он је додао да помоћ у опремању школа на конкретан начин показује подршку коју Покрајинска влада и Фонд пружају установама и институцијама у Српској.

Ћутило је најавио да ће током маја бити расписан посебан јавни позив који ће се односити на економско оснаживање Срба повратника у Федерацији БиХ.

„Економским оснаживањем желимо да помогнемо повратницима да унапреде свој породични посао или да га покрену, и да на тај начин својој породици обезбеде егзистенцију и остану на својим огњиштима“, рекао је Ћутило.

Генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац казао је да данашња додела уговора о помоћи школама у Српској показује да Покрајинска влада брине о Србима у региону.

„Важно је истаћи да се овим пројектом помаже искључиво деци“, рекао је Бањац и нагласио да ће кабинети у школама који ће бити опремљени уз подршку Покрајинске владе добити назив по неком од великана из Српске Војводине. На тај начин ће се деца у Српској ближе упознати са историјом и културом нашег народа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*