Одржан „Ружин врт“ – фестивал русинске песме

У Српском народном позоришту, синоћ је одржан 32. фестивал нове русинске песме „Ружин врт“, у организацији Радио – телевизије Војводине. У такмичарском делу представљено је петнаест нових композиција, у пратњи два оркестра РТВ: Великог народног и Великог тамбурашког оркестра, и тиме обогаћена културна ризница русинског народа, која сада броји скоро 500 песама.

„Ружин врт“ отворио је Јожеф Клем, заменик генералног директора Радио- телевизије Војводине:

„Овај фестивал је постао, не само традиција, него и понос и бренд Јавне медијске установе Радио – телевизије Војводине и свих шеснаест народа и националних заједница на чијим језицима се производе и емитују наши програми. Ових скоро пет стотина нових русинских народних песама, које су компоноване и изведене на досадашњим фестивалима, постале су културно наслеђе и баштина не само војвођанских русина и братских националних заједница са којима они овде живе вековима, него свих русина света, а верујем и свих оних који воле, цене и слушају квалитетну музику.“

У години када је Нови Сад престоница културе, 32. фестивал нове русинске песме „Ружин врт“ оправдао је поверење које су му град Нови Сад и СНП указали. РТВ је у протекле три деценије архивирала скоро 500 композиција и тиме додатно обогатила културу једног народа кроз песму,“ истакла је Татјана Колесар Гвојић, музичка уредница РТВ, додајући да јерусински језик један од пет језика на којима је 1949. почело емитовање програма Радио – телевизије Војводине.

Стручни жири у саставу: Снежана Јањушевић Јевтић, Мирољуб Јанковић, Олена Пушкаш, Јасмина Ђуранин и Сенка Станковић изабрао је победнике Фестивала.

Прву награду жирија за композицију добио је Јован М. Јовановић, аутор композиције „Душа“.

Другопласирана нумера у истој категорији била је „Стара капија“, аутора Јовгена Нађа.

Трећа награда жирија за композицију отишла је у руке Мирона Сивча, за нумеру „Две столице“.

По одлуци стручног жирија, најбољи текст овогодишњег фестивала је написала Нада Батаковић за нумеру „ Златна грлица“, а управо та песма, према мишљењу жирија, има набољи аранжман, за који је заслужан Мирослав Пап.

Најбољу интерпретацију извела је Сања Дивљакович, која је отпевала нумеру „Стигао је час“.

Награда за најбољу песму по избору публике, отишла је у руке Михајла Будинског, аутора песме „Кажи драга“ који је вишегодишњи фаворит посетилаца.

У ревијалном делу фестивалске вечери, на општу радост публике, наступао је управо Михајло Будински.

Извор/фото: РТВ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*