ОВО МЕСТО ПОСЕДУЈЕ НАЈДУЖУ ПИЈАЦУ НА СВЕТУ

Природне лепоте Крупња привлачне су туристима и боравак у овом туристичком месту им прија. Уз сталну изградњу туристичке инфраструктуре, посета је све већа. У Крупњу настоје да понуду додатно обогате како би привукли што више туриста и омогућили им да се лакше сналазе у овом крају. Апликација „Најдужи пијац на свету“ требало би да им додатно олакша боравак у Рађевини. Крупањ има више од 300 километара пешачких, бициклистичких и гљиварских стаза дуж којих је велики број газдинстава која могу да продају своје производе или изнајме смештај туристима. У Туристичко-спортској организацији општине Крупањ (ТСОК) кажу да је апликација „Најдужи пијац на свету” у завршној фази, да се тренутно приводи крају формирање базе података. У плану је да се у понуди путем апликације нађе од 500 до 700 домаћинстава са територије општине Крупањ. Очекују да у току ове године и званично почне да ради. – Било је доста посла око обраде података и обиласка заинтересованих газдинстава која желе да се укључе и провери шта они желе и могу да понуде на тој пијаци. Крајем 2018. и почетком 2019. године урадили смо туристичку сигнализацију на територији општине Крупањ и обележили пешачке, бициклистичке, гљиварске стазе и, када се те стазе споје са стазама малине и шљиве, дуге су око три стотине километара. На сваком километру тих стаза има неко сеоско домаћинство које може да понуди неки пољопривредни производ и због тога смо одлучили да ту апликацију назовемо „Најдужи пијац на свету”. Корист ће имати туристи који ће лакше моћи да набаве оно што им је неопходно, али и мештани који ће моћи да продају своје производе и на тај начин додатно зараде. Покушали смо да на овај начин подстакнемо људе да производе домаћу храну, а са друге стране да је туристи купују. Наравно, да и наши мештани на свој јеловник врате стара, укусна и здрава јела – истиче Младен Стефановић, члан Привременог органа.
Оно по чему је рађевина већ протеклих 70 година позната је свакако узгој малине, а однедавно и органске. Како би се у то и уверили посетили смо пољопривредно газдинство породице Марковић у Брштици које се бави органиским узгојем малине и купине. ово газдинство се налази и на апликацији Најдужи пијац на свету“. – Малином се бавимо преко 15 година, а органском последњих година и органском. Она је доста економски исплативија и здравија, јер она се не прска, али са друге стране јако зависи од временских услова. Због лошег пролећа имали смо и мањи род, али потражња ипак не јењава. Поред малине узгајамо и органску купину, која је јако тражена на тржишту – прича нам власник Дарко Марковић. Под малином ово газдинство има око једног хектара, засад стар је осам година, док је под купином пола хектара. Поред сировог воћа, производе и производе од малине и купине, разне чајеве, ракије, вина, сокове, слатко и доста тога још. Колико су производи породице Марковић квалитетни сведоче бројни стални купци широм Србије. Још једно газдинство Марковића смо посетили, али овог пута у селу Завлачко брдо, односно на стази срца. Миланка Марковић, власница, каже да њено домаћинство производи све што једно сеоско домаћинство иначе производи.
– Потражња за наше производе је свакодневна, а за нас су чули, поред апликације Најдужи пијац на свету, и на бројним сајмовима на којима гостујемо. На нашим производима са поносом је истакнуто да потичу из наше плодне и лепе Рађевине. Овде можете проначи  домаћи сир, кајмак, јаја, млеко, прерађевине од воћа и поврћа, ракије, мед, цвеће и много тога још. Туристима је сигурно веома занимљиво да користе једну од најбољих апликација у нашој земљи. То је апликација која у овом тренутку има велики број домаћинстава  у оквиру које ће врло брзо бити више од стотину понуђача различитих услуга у самом Крупњу тако да не морате имати пријатеље у нашој општини да бисте знали да наше планинарско удружење три пута дневно организује планинарске туре или да наше спортске екипе организују различите турнире, а ту је и клуб који организује турнире у различитим спортовима искључиво за рекреативце. Туристи ће моћи све податке да добију на тој апликацији, тако да сами могу организовати себи дан, одлучити где да купе квалитетан сир и кајмак, суво месо, ракију или неки други производ – каже Стефановић.
Више на ову тему можете сазнати у нашем прилогу који ће бити емитован у петак, 24. новембра, од 20 часова на ТВ Фрушка гора  или Градска М Телевизија.