Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио Регионалну развојну агенцију Срем

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Руму, у оквиру планираних сусрета са представницима регионалних агенцијама широм Србије, и разговарао са директором Регионалне развојне агенције Срема Миланом Мирићем.

Министар Ђерлек је поручио и да је неопходно подићи свест о важности и потреби планског улагања, додајући да су разговари са свим актерима регионалног развоја први корак у сагледавању потреба грађана и локалних самоуправа.

Директор Мирић упознао је министра Ђерлека са пројектима ове агенције истичући да је Агенција носилац унапређења инфраструктурног, као и система за наводњавање, пречишћавања отпадних вода и регионалног водоводног система. Пројекат EDU-CLIC, је како је објаснио Мирић, један од успешних пројеката, изведених уз подршку немачких партнера, а који се односи на управљање депонијом у Сремској Митровици и представља огледни пример за остатак Србије.

Навео је да поред овог пројекта, Агенција превасходно делује у домену инфраструктуре, заштите животне средине, руралног развоја, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као и развоја концепта одрживог развоја региона Срем.

Министар Ђерлек оценио је да пројекат Регионалног центра за одрживи развој Срема, који обухвата иновациони стартап центар Стара Пазова, развојни, едукативни центар за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије у Сремској Митровици, пример добре праксе и подвукао важност његове реализације. Изразио је уверење да би овакав центар значајно утицао на развој Срема и представљао добар пример и за остале регионе у нашој земљи.

Ђерлек је похвалио деловање ове агенције и закључио да она као значајна институција имплементације пројеката чини да регион Срема постане препознатљив у економском развоју.