Заседао Штаб за ванредне ситуације у Руми: Следи контрола склоништа

У Руми је данас заседао штаб за ванредне ситуације и ово је била прва седница у овој години. На дневном реду је било девет тачака међу којима извештај о раду за прошлу годину у оквиру кога је најважнија и била препорука од маја месеца када је укинута ванредна ситуација.

Што се тиче плана за ову годину три су главне теме којима ће се штаб бавити. Прва је успостављање система за јавно узбуњивање.

„Тренутно ми имамо 12 сирена на територији наше Општине од којих су три сирене са даљинским управљањеми девет сирена којима се управља тако што човек мора да оде и активира. У наредном периоду превиђено је д а те сирене које су ручне се промени управљачка кутија тако да се са свим сиренама може управљати даљински“, Миленко Секулић, члан Штаа за ванредне ситуације Општине Рума. 

Општина Рума је је у претходном периоду формирала Јединицу опште намене  која има по један вод за град и један за територију месних заједница и Специјалну јединицу за узбуњивање.

„Најстручнији људи које смо преко канцеларије Министарства одбране одабрали ти људи су служили цивилно војни рок и имају своје спецификације по упутству Министарства унутрашњих послова и ми смо им саопштили ратни распоред  и ти картони се налазе код нас и ти ће људи бити на располагању нама у случају ванредне ситуације, непосредног ратног стања или рата“, навео је Секулић.

Према речима Секулића, трећа тема којом ће се Штаб бавити јесте контрола склоништа на територији Руме, што је наредба која је стигла од Министарства одбране. Како је навео, у Руми тренутно има 19 регистрованих склоништа, док су новије зграде пројектоване тако да прва плоча представља заштиту.

Весна Самарџија