Вредне жене Фрушкогорке

Поред посла које имају у кући, на њиви, у башти Стејановачке жене су организовале своје удружење Фрушкогорке.

Имају своје просторије које су сада уредјене као некадашње сремачке куће. Старински намештај су добиле на коришћење од Завичајног музеја у Руми, тако да сада њихове просторије подсећају на некадашња времена, а у кухињи се спремају стара, традиционална сремачка јела, која се и данас налазе на трпезама многих Сремаца.

У просторијама Удружења жена Фрушкогорке из Стејановаца све подсећа на некадашња времена када је у сремачким кућама у кухињи обавзан био лежај. Ложио се шпорет, на зидовима су биле куварице, а на подовима крпаре. Стари прекривачи и вежени столњаци, који су, некада обавезно морали да се штиркају, кажу наше саговрнице Верица Петковић и Милица Јовановића постојао је и јединствени начин прања посебно столњака.

stejanovci etno kuca

На зидовима лампе за гас, вежени пешкири, у комоди уредно поредјане крпе, куварице, извежени јастуци и постељина. У кухињи на трпези лења пита са јабукама, крофне и наравно суве сремачке дјаконије. Све спремљено по старинским рецептима, који се чувају и преносе са колена на колено, каже Ружица Дукић

Вредне Стејановчанке имају жељу да свој рад приближе што већем броју људи. Очекују да ће у наредном периоду комплетно средити унутрашњост својих просторија, а спремне су да угосте све оне који имају жељу да науче нешто више о старим временима, када се другачије живело. Уз право сремачко вино и укусну храну прича о давним временима биће још занимљивија.

Златко Марковиновић

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*