Za zdraviju životnu sredinu u Opštini Ruma

Čist vazduh, pitka voda i nezagađeno tlo je danas postalo misija čovečanstva. Iako se podrazumeva da je to preduslov za zdrav život, svedoci smo sve većeg zagađenja životne sredine na makro i mikronivou. Jedan od velikih zadataka lokalnih samouprava, pa samim tim i rumske opštine jeste briga o zdravom okruženju. S tim u vezi, ova opština je uložila značajna sredstva, ali i trud kako bi postavila nove ekološke standarde.

Zahvaljujući dobrim prihodima u budžetu, Opština Ruma aktivno ulaže u sistem daljinskog grejanja. Tako je nedavno u tom gradu otvorena novoizgrađena, savremena kotlarnica u naselju Tivol, vredna oko 120 miliona dinara. Izgradnja ove kotlarnice završena je tri meseca pre planirnog roka. Izvođač radova na izgradnji nove kotlarnice je bilo preduzeće “Gasteh” iz Inđije, čijim su radom čelni ljudi Opštine Ruma veoma zadovoljni. Direktor te kompanije, Momir Antonić, istakao je da je izgrađena najsavremenija kotlarnica ne samo u okruženju, nego i u Evropi. Antonić je naglasio i da su prilikom izgradnje ispoštovane sve norme zarad očuvanja životne sredine.

Vrlo brzo nakon završetka radova na kotlarnici u Tivolu, otpočeli su i radovi na izgradnji još jedne nove kotlarnice na gas. Druga kotlarnica koja nosi naziv “Solidarnost”  je površine 165m/2, a Opština Ruma je za njenu izgradnju iz budžeta izdvojila oko 100.000.000 dinara bez PDV-a.

Kotlarnica Solidarnost jedna je od četiri kotlarnice u sistemu daljinskog grejanja Javnog preduzeća “Stambeno”. Nalazi se kod Doma zdravlja i zagreva više od 29000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, Prilikom obilaska kotlarnice, predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić je istakao da će po završetku ovih radova Ruma imati obezbeđen efikasan i ekološki sistem grejanja.

Planom rada za 2020. izgradnja kotlarnice “Solidarnost” predviđena je u okviru Kapitalnih investicija finansiranih subvencijom Opštine, a izgradnja je podrazumevala građevinske radove, čiji je završetak planiran za oktobar ove godine. Predviđeni rokovi su i ispoštovani, što znači da su građani Rume u novu grejnu sezonu ušli sa dve potpuno nove, moderne i pre svega, ekološki prihvatljivije gasne kotlarnice.

Na nedavno održanoj sednici Opštinskog veća, doneta je odluka o tome da se nastavi sa ulaganjem u zdravije okruženje. Sredstva iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od 3.800.000 dinara biće iskorišćena za plansku sadnju drveća u ulicama koje se rekonstruišu. Takođe, biće izdvojena sredstva u iznosu od dva miliona dinara i za čišćenje divljih deponija u seoskim naseljima. Ovim povodom predsednik rumske opštine, Slađan Mančić,je izjavio da će se posaditi drvoredi u duž kompletne ulice 15. maj i 15. avgust čime če se pored svih radova koji se tamo izvode, zaokružiti jedna skladna celina. Mančić je uz to dodao i da Opština vodi računa o zelenilu i zaštiti životne sredine, ali i svemu onome što gradu daje lepšu sliku. Tim povodom apelovao je na sugrađane da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini i da pravilno odlažu otpad, kako se bespotrebno ne bi stvarale divlje deponije.

Podsetimo, još jedan značajan ekološki korak, napravljen je prošle godine kada je izgrađen prečistač za odpadne vode. Njegovu izgradnju je finansiralo Ministarstvo privrede Republike Srbije, a od 1. marta 2019. godine je zvanično počeo sa radom. Smešten u Zapadnoj industrijskoj zoni a namenjen je pre svega kompaniji “Hačinson”, ali i drugim kompanijama koje imaju potrebu prečišćavanja otpadne vode. Fnansiran je od strane Ministarstva privrede sa 100 miliona dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila skoro 20 miliona za izgradnju pristupnog puta ka prečistaču i neophodne kanalizacione i vodovodne mreže. Padove na trafostanici vredne blizu 8 miliona dinara Opština Ruma je zajedno sufinansirala sa Elektrodistribucijom.

Na unapređenju i zaštiti životne sredine se aktivno radi i svake godine se doprinosi očuvanju ekosistema i zdravijem okruženju. Koliko je među građanima podignuta ekološka svest govori i činjenica da su se neki od predloga u okviru projekta „Participativno budžetiranje“ upravo odnosili na uvećanje i uređenje zelenih površina.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*