Vrdnik: Petogodišnjica bratimljenja sa nemačkim gradom Fersmold

Kulturno sportska saradnja, koja je prerasla i u razvijanje odnosa na višem nivou između naselja Vrdnik i nemačkog grada Fertsmold, obeležiće petogodišnjicu tokom vikenda, kada će gosti iz Nemačke boraviti u Sremu. Pet godina od bratimljenja biće obeležno sastankom između privrednika i predstavnika opštine Irig, Vlade Vojvodine i nemačkih organizacija u Srbiji, delegacije Fersmolda i sremskih opština, zatim potstavljanjem table Prijateljstva u centru Vrdnika i ,na kraju svečanom akademijom u Etno selu Premijer akva. Među brojnim zvanicama, svečanosti će prisustvovati i nekadašnji gradonačelnik Fersmolda, sadašnji državni sekretar u državi Severna Rajna-Vestfalija, Torsten Klute.
TV Fruska gora - Vrdnik Fersmold.mp4.Still001
Da se saradnja u oblasti sporta i kulture uspešno razvija i dobija ozbiljan državni značaj, pokazuje primer bratimljenja nemačkog industrijskog grada Fersmold i banje Vrdnik. Tim pre što će u poseti Vrdniku, osim visokih predstavnika Vlade Vojvodine, sremskih opština i delegacije iz Fersmolda prisustvovati i član Bundestaga. Prilika za predstavljanje potencijala opštine Irig će biti i radni sastanak zakazan za subotu u Hotelu Termal, kaže Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig, koji napominje da se neiskorišćen potencijal iriške opštine ogleda u osam manastira, banji, mogućim industrijskim zonama, voćarstvu i vinogradarstvu.
TV Fruska gora - Vrdnik Fersmold.mp4.Still002
Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig
Sve je počelo pre pet godina, kada su se pobratimili grad Fersmold i naselje Vrdnik, i to zahvaljujući angažovanju sadašnjeg direktora Turističke organizacije Opštine Irig, Draganu Dragiičeviću, koji je i sam pre dve decenije živeo u tom nemačkom gradu. Privatni kontakti prerasli su prvo u kulturno sportsku saradnju, a danas nakon pet godina, ova priča zainteresovala je sam državni vrh, kaže Dragičević.

„Ovo je pokazatelj da je kulturno-sportska saradnja prerasla lokalne okvire, ovo je priča koja je zainteresovala državni vrh, a sve je počelo kao saradnja jedne mesne zajednice i industrijskog grada Fersmolda“, kaže Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Opštine Irig.

TV Fruska gora - Vrdnik Fersmold.mp4.Still003
Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Opštine Irig
Tokom pet godina više od 300 Vrdničana boravilo je u Nemačkoj, uključujući mlade fudbalere FK „Rudar“, članove KUD „Stevan Šalajić“, studente, a organizovani su i festivali Evropa pleše u Fersmoldu i Evropa pleše u Vrdniku. Tokom posete nemačke delegacije centralni trgu u Vrdniku dobiće i tablu sa nazivom „Trg prijateljstva“ u znak negovanja dobrih odnosa između ove sremske banje i nemačkog Fersmolda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*