Voćari u Sremu strahuju od niskih temperatura i jutarnjih mrazeva (VIDEO)

Zbog veoma toplog vremena krajem februara kada su se temperature kretale oko 20 stepeni krenula je i vegetacija, što ovih dana brine voćare. Hladno vreme i pad temperatura mogu da nanesu štetu ranim sortama kajsija koje su cvetale pre desetak dana.Vegetacija je krenula i kod ostalih voćnih vrsta koje se nalaze u fenofazi pucanja pupoljaka, i u toj fazi su koliko toliko zaštićenije od niskih temperatura.

Iako ovakve temperature nisu neuobičajene za ovo doba godine, voćari su u strahu od niskih temperatura i jutarnjih mrazeva, ali samo zbog činjenice da su krajem februara temperature bile oko 20 stepeni. Pri takvim temperaturama došlo je do kretanja vegatacije, a najugoženije su rane sorte kajsija kaže Lazar klještanović, stručni saradnik za voćarstvo u Rumi.

Za sada većih šteta nema, a njihov procenat zavisi od voćne vrste, sorte, nadmorske visine i što je najvažnije od intenziteta niskih temperatura, odnosno kolike su bile i koliko su trajale.

Naš sagovornik podseća i na metode zaštite voća protiv mraza, a jedna od njih je svakako i zaštita antifrost sitemima. Klješatnović kaže da je prošle godine u velikim zasadima zaštita od mraza obavljana i helikopterima, dok je pre destak dana u Jasku video dve priključne mašine  koje se koriste  u zaštiti, poput nekog antifost mobilnog sistema.

„Ljudi su radili tim sistemom na ranim zasadima kajsije i videćemo kad krene vegetacija, da li se smanjio procenat štete i kako će to da funkcioniše“ – zaključuje Klještanović. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*