Učenicima Poljoprivredne škole predstavljen projekat LandSense

U petak je u Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi „Stevan Petrović -Brile“ u Rumi održana radionica na kojoj je učenicima predstavljen projekat LandSense, koncept „građanskih opservatorija“, te značaj primene informacionih i komunikacionih tehnologija u poljoprivredi. Poseban deo radionice je bio posvećen kratkoj obuci učenika za korišćenje platforme CropSupport, budući da će oni u narednom periodu aktivno prikupljati podatke o poljoprivrednom zemljištu u okviru svojih nastavnih aktivnosti ili na svojim porodičnim imanjima. U junu mesecu, učenicima koji su aktivno učestvovali u prikupljanju podataka biće uručeni sertifikati, dok je za najaktivnije učenike predviđena i odgovarajuća nagrada.

Projekat „LandSense“ se sprovodi u okviru evropskog Istraživačkog i inovativnog programa H2020. Jedan od glavnih ciljeva projekta je demonstracija koncepta „građanske opservatorije“ u sektoru poljoprivrede. Ovaj koncept podrazumeva uključivanje „običnih“ građana u procese monitorninga životne sredine i aktivnosti prikupljanja podataka o promenama zemljišta, a zatim korišćenje prikupljenih podataka od strane naučno-istraživačkih institucija (npr. u svrhe izučavanja klimatskih promena, unapređenja sistema satelitskih opservacija, itd.). U projektu učestvuje preko 15 partnera iz 9 evropskih zemalja (Austrija, Nemačka, Francuska, Belgija, Holandija, Italija, Velika Britanija, Slovenija, Srbija).

U našoj zemlji, projektne aktivnosti sprovodi kompanija InoSens iz Novog Sada, koja je razvila platformu CropSupport, a koju čine veb i mobilna aplikacija. Ova digitalna i besplatna platforma pruža podršku poljoprivrednicima i ostalim zainteresovanim građanima prilikom prikupljanja podataka o korišćenju zemljišta i zemljišnog pokrivača. Naime, putem korišćenja svojih pametnih telefona i veb aplikacije, građani sakupljaju informacije o vrsti proizvodnje na datom zemljištu (npr. da li se radi o ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu ili vinogradarstvu) i specifiraju naziv useva koji se gaji (da li je u pitanju pšenica, paprika, jabuke, itd.). Za uslugu prikupljanja podataka, korisnici dobijaju putem CropSupport veb platforme korisne podatke o svom zemljištu – vremensku prognozu za mikrolokaciju date parcele kao i obrađene satelitske snimke koji sadrže informacije o eventualnom stresu useva usled izloženosti štetočinama, biljnim bolestima, nedostatku vode ili hranljivih elemenata u zemljištu.

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*