Stara Pazova: Nagrađene najuspešnije učenice romske pripadnosti

Na inicijativu predsednika Opštine Stara Pazova, ta lokalna samouprava svake godine izdvaja novčana sredstva kako bi nagradila najuspešnije učenike i nastavnike staropazovačkih osnovnih i srednjih škola.
Ovog puta nagrađeno je osam učenica romske nacionalne pripadnosti koje tokom srednjoškolskog obrazovanja beleže dobre rezultate.
 
„Meni lično ovo mnogo znači, predstavlja mi pre svega vetar u leđa za dalje školovanje i drago mi je što kao maloletni član porodice mogu malo da im doprinesem finansijski time što učim“, rekla je Sofija Jovanović jedna od nagrađenih učenica.
Posebnim konkursom Opština Stara Pazova obezbedila je novčane nagrade za srednjoškolke, Romkinje u pojedinačnom iznosu od 12 hiljada dinara. Cilj je, kaže prvi čovek opštine Stara Pazova, motivisati učenike za postizanje što boljih rezultata.
 
„Naša akcija je da integrišemo Rome u društvo, da završavaju srednje škole i fakultete. U našoj opštini postoji velika mogućnost da se ljudi zaposle, te je samo potrebno biti kvalifikovan. U poslednjih nekoliko godina imamo dobru saradnju sa Romskom kancelarijom i rezultati rada su sjajni, jer gotovo da ne postoji Rom koji nije upisao srednju školu“, istakao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.
 
Pored novčanih nagrada Opština Stara Pazova preko koordinatora za romska pitanja pripadnicima te nacionalne zajednice, pored obrazovanja, pomaže i u drugim sferama života.
 Predstavnici Opštine Stara Pazova najavili su da će sledeće nedelje osnovcima koji pripadaju romskoj nacionalnoj manjini biti podeljen i školski pribor neophodan za nesmetano praženje nastave i ispunjavanje školskih obaveza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*