U Sremu sve više zasada lešnika U Sremu sve više zasada lešnika
U regionu Srema poslednjih godina sve više je zasada lešnika. Jabuka i breskva više nisu dominantne voćne vrste, a lešnik koji može da uspeva... U Sremu sve više zasada lešnika

U regionu Srema poslednjih godina sve više je zasada lešnika. Jabuka i breskva više nisu dominantne voćne vrste, a lešnik koji može da uspeva na zemljištima na kojima druge voćne vrste ne mogu, sve je značajnija voćna vrsta. Pre podizanja zasada voćari bi trebalo da konsultuju struku, ali i buduće otkupljivače koji su veoma probirljivi i traže izuzetan kvalitet. Kao i kod ostalih voćnih vrsta grešaka ne sme biti.

Lešnik bi mogao postati voće budućnosti imajući u vidu činjenicu da u našoj zemlji ima otkupljivača koji nude pomoć pri podizanju zasada u smislu sertifikovanih sadnica kao i stručnih saveta. I kod podizanja zasada lešnika treba biti veoma oprezan jer i najmanja greška može skupo da košta, a grešaka ima kažu poljoprivredni stručnjaci.

Nasa sagovornica Sanda Klještanović ističe da je lešnik prozveden kod nas izuzetnog kvaliteta i da nema potrebe za kupovinom onog iz uvoza. Takođe kaže da bi se taj kvalitet i otvario mora se voditi računa io agrotehnici, posebno zalivanju zasada.

Lešniku je potrebna i zaštita kaže Sanda Klještanović. Obavezno je zimsko prskanje bakarnim preparatima, velike probleme može da izazove Mramorska stenioca koja napade i druge voćne vrste, ali i povrća. Upravo zbog toga bilo bi dobro kada bi se svi voćari i povrtari dogovorili da istovremeno obave zaštitu odgovarajućim preparatima kako bi efekat bio potpun.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar