U Sremu sve više zasada lešnika

U regionu Srema poslednjih godina sve više je zasada lešnika. Jabuka i breskva više nisu dominantne voćne vrste, a lešnik koji može da uspeva na zemljištima na kojima druge voćne vrste ne mogu, sve je značajnija voćna vrsta. Pre podizanja zasada voćari bi trebalo da konsultuju struku, ali i buduće otkupljivače koji su veoma probirljivi i traže izuzetan kvalitet. Kao i kod ostalih voćnih vrsta grešaka ne sme biti.

Lešnik bi mogao postati voće budućnosti imajući u vidu činjenicu da u našoj zemlji ima otkupljivača koji nude pomoć pri podizanju zasada u smislu sertifikovanih sadnica kao i stručnih saveta. I kod podizanja zasada lešnika treba biti veoma oprezan jer i najmanja greška može skupo da košta, a grešaka ima kažu poljoprivredni stručnjaci.

Nasa sagovornica Sanda Klještanović ističe da je lešnik prozveden kod nas izuzetnog kvaliteta i da nema potrebe za kupovinom onog iz uvoza. Takođe kaže da bi se taj kvalitet i otvario mora se voditi računa io agrotehnici, posebno zalivanju zasada.

Lešniku je potrebna i zaštita kaže Sanda Klještanović. Obavezno je zimsko prskanje bakarnim preparatima, velike probleme može da izazove Mramorska stenioca koja napade i druge voćne vrste, ali i povrća. Upravo zbog toga bilo bi dobro kada bi se svi voćari i povrtari dogovorili da istovremeno obave zaštitu odgovarajućim preparatima kako bi efekat bio potpun.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*